5000 klachten van fietsers na 1 jaar meldpunt Fietsersbond

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Na ruim een jaar zijn er op het vernieuwde Fietsersbond Meldpunt meer dan 5000 klachten binnengekomen. Hiervan zijn inmiddels 358 als afgehandeld bestempeld en 1415 opgelost. Op 17 juli organiseerde de Fietsersbond een korte presentatie over het meldpunt 4en loste ter plekke, in Woerden een gevaarlijke situatie op, samen met de Woerdense wethouder.

De meldingen van het afgelopen jaar zijn in de volgende categorieën verdeeld: weg en fietspad (2537 meldingen), kruispunt/rotonde (674), verkeerslichten (585), naast de weg (226), verkeersgedrag (210), fietsparkeren (182) en gladheid (34).

App
Om het melden van klachten nog eenvoudiger te maken heeft de Fietsersbond een app ontwikkeld, waarmee fietsers ook onderweg via hun smartphone klachten kunnen doorgeven. De Fietsersbond zorgt ervoor dat de klachten bij de verantwoordelijke wegbeheerder terecht komen en de lokale afdelingen houden het oplossen daarvan in de gaten.

Volgens de Fietsersbond zijn veel wegbeheerders blij met het attenderen op knelpunten, omdat zij vaak zelf niet in staat zijn om fietsroutes voortdurend te controleren. Zoals wethouder Van Tuijl van de gemeente Woerden: ‘Onze wijkteams zijn weliswaar dagelijks op de weg, maar zij komen niet elke dag op alle wegen en fietspaden. Daarom is de oplettende blik van fietsers voor ons erg waardevol’.

Een op drie ongevallen door infrastructuur
Van de 75.000 fietsers die jaarlijks te maken hebben met een fietsongeval, heeft een derde te maken met gebrekkige of onduidelijke infrastructuur. Ook bij ernstiger ongevallen, botsingen met autoverkeer, speelt gebrekkig onderhoud soms een rol, omdat fietsers teveel op het wegdek moeten letten, aldus de Fietsersbond.

Bij een fietsoversteek in Woerden moesten fietsers goed opletten omdat er tegels loslagen en er bij regen diepe plassen ontstonden. Tijdens de presentatie van de meldpuntcijfers hebben medewerkers van de gemeente Woerden onder aanvoering van wethouder Cor Van Tuijl en directeur Fietsersbond Hugo van der Steenhoven, de situatie ter plekke gerepareerd.

Hugo van der Steenhoven, directeur Fietsersbond (midden), en Cor Van Tuijl, wethouder Openbare Ruimte van Woerden (rechts), helpen mee om een Woerdens fietsknelpunt te repareren tijdens de presentatie van één jaar Meldpunt

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.