Analyse code-rood-dag: 625 ongevallen

woensdag 18 januari 2017 Guus Puylaert en Nettie Bakker 0 reacties 1077x gelezen

Op zaterdag 7 januari, de dag dat het KNMI code rood uitriep, registreerde de STAR-database 625 ongevallen. Dat is 113 procent meer dan het gemiddelde aantal ongevallen op zaterdagen (268 ongevallen. Deze analyse maakte softwareontwikkelaar VIA die de STAR-database beheert.

STAR staat voor Smart Traffic Accident Reporting. Dankzij dit initiatief verbetert de ongevallenregistratie. Onder meer door een nauwkeurigere ongevalsregistratie door de politie en door een MobielSchadeMelden-app voor weggebruikers. Op de VIA-ongevallenkaart van Nederland van zaterdag 7 januari is te zien, dat de sneeuw en de ijzel zich over het land verspreidden naarmate de dag vorderde. Het aantal ongevallen bewoog zich in diezelfde richting.

Gegevens
Ruim 90% van de ongevallen vond op 7 januari plaats op een wegvak en meer dan de helft (54%) op wegen waar 100 km/u of meer gereden wordt. 80% van de betrokken voertuigen was een personenauto en 34% van de verkeersdeelnemers was in de leeftijdsgroep 25-39 jaar. De meeste verkeersslachtoffers (8 van de 38) vielen tussen 19.00 en 20.00 uur.

Analyse
Uit deze analyse trekt VIA meerdere conclusies. Op 50-km wegen is deze dag een daling te zien van het aantal ongevallen te zien. Dat betekent dat mensen op 7 januari blijkbaar langere afstanden overbrugden. Ook blijkt dat hoe hoger de snelheidslimiet is, hoe hoger het aandeel ongevallen. Op 100+-wegen kwam namelijk meer dan 50% van de ongevallen voor, terwijl dat op gemiddelde zaterdagen 13% is.

Aanbevelingen
De softwareontwikkelaar stelt voor dat de wegbeheerder met deze gegevens aan het werk gaat. Een aanbeveling van VIA is, om het aantal rijstroken per rijrichting te beperken bij gladheid, zodat het drukker wordt op de rijstroken en het zout beter zijn werk kan doen. Door minder rijstroken te gebruiken, hoeft er ook minder gestrooid te worden door Rijkswaterstaat. En wellicht leidt dat zelfs tot minder files, besluit VIA.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.