André Schaminée: 'Wat mensen drijft komt niet uit een model'

vrijdag 21 oktober 2016 Nettie Bakker 233x gelezen

André Schaminée, adviseur bij Twynstra Gudde en medeoprichter van de ontwerp- en designafdeling IsOok.nl: '‘In een onzekere en onvoorspelbare wereld loop je soms vast met de gebruikelijke manier van kijken. Als meer van hetzelfde niet werkt, dan kan het helpen om samen met een social designer naar een vraagstuk te kijken.
André Schaminée, medeoprichter van de ontwerp- en designafdeling IsOok.nl

André Schaminée, medeoprichter van de ontwerp- en designafdeling IsOok.nl

Social designers zijn ontwerpers en kunstenaars die met hun kennis en kunde een bijdrage willen leveren aan (vaak complexe) maatschappelijke vraagstukken. De afgelopen zes jaar hebben wij hier een praktijk rond gebouwd, met vaak verrassende, innovatieve en soms disruptieve oplossingen.

In veel verkeerskundige vraagstukken geldt: meten = weten. Zo’n objectiveerbare aanpak biedt houvast, maar hoe pas je de verlangens, wensen en gedrag van eindgebruikers in? Een social designer vertrekt vanuit het dagelijks leven van mensen. Wat drijft hen, en wat houdt hen tegen? Die informatie komt niet uit een model. Je proces inrichten zo dat er ruimte is voor beleving en subjectieve keuzes, is voor veel organisaties niet gemakkelijk. Je moet daarvoor de organisatie voortdurend in de ‘juiste stand’ zetten.

Dat is mijn taak. Ik introduceer het social designproces, leg de spelregels uit en onderzoek ook hoe de inzichten en voorstellen ingrijpen in lopende processen, afspraken en soms zelfs budgetten van een organisatie. Dat gaat in een iteratief proces met de social designer. We kennen wel de processtappen, maar weten pas betrekkelijk laat wat precies de oplossing zal zijn. Dat laat onverlet dat we doorgaans toch binnen tijd (en budget) onze oplossingen realiseren.’

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.