Arriva test OV-chipkaart in Friese bus

woensdag 28 juni 2006 0 reacties 120x gelezen

Vooruitlopend op de landelijke invoering van de OV-chipkaart test Arriva met steun van de provincie Fryslân de chipkaart in een aantal bussen in het concessiegebied Zuidoost-Friesland en Leeuwarden. In de proefperiode testen 50 personen de werking en gebruiksvriendelijkheid van de OV-chipkaart. Dit najaar wordt de chipkaart ook op treindienst Leeuwarden-Groningen getest.

In totaal 50 personen reizen sinds 28 juni met een OV-chipkaart op een aantal geselecteerde buslijnen in Zuidoost-Friesland en Leeuwarden. De deelnemers aan de proef komen op uitnodiging van Arriva regelmatig bijeen om hun ervaringen uit te wisselen. Verloopt de proef naar wens dan wordt de proef dit najaar verder uitgebreid met meerdere personen en komt er in plaats van een ‘proefabonnement’ ook daadwerkelijk saldo op de kaart te staan.
In de proefperiode wil Arriva de chipkaart in de brede zin testen. Niet alleen wordt gekeken of het systeem technisch goed werkt, maar ook wat passagier er van vindt. Bovendien wordt nagedacht over het aanbieden van de chipkaarten. In welke vorm dat gaat gebeuren is nu nog niet bekend, maar moet volgens Arriva woordvoerster Margreet Bennink zeer laagdrempelig zijn.

Noord-Holland
Ook de provincie Noord-Holland maakt zich nu op voor invoering van de chipkaart. Als laatste overheid sloot het Noord-Hollands college van gedeputeerde staten hiervoor een bestuursovereenkomst met de minister van Verkeer en Waterstaat. Deze ondertekening liet enige tijd op zich wachten, omdat de provincie vooraf duidelijkheid wilde hebben over een aantal kwesties, waaronder over de vraag of de samenreiskorting mogelijk was met de OV-chipkaart en of reizigers die een retourreis maken niet duurder uit zouden zijn omdat de kaart alleen enkele reizen kan registreren. De NS heeft inmiddels verzekerd dat dit laatste niet het geval zal zijn. In de loop van 2007 zal in de concessies Gooi- en Vechtstreek en Haarlem/IJmond worden gestart met de invoer, daarna volgt de concessie Noord-Holland Noord en Alkmaar.
De regio Rotterdam had in 2005 de primeur met de invoering van de OV-chipkaart. Ook op de Amsterdamse metro loopt momenteel een pilotproject.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.