Boek: Magneetzweeftreinen, de aantrekkingskracht van levitatie

donderdag 25 februari 2021
Rijkert Knoppers

Wat is het verschil tussen een magneetzweeftrein en de huidige elektrische trein? Dat beschrijft Rijkert Knoppers in zijn boek ‘Magneetzweeftreinen - De aantrekkingskracht van levitatie’.

Redactie

De magneetzweeftrein schrijft al geschiedenis sinds 1902. Toen kreeg de Amerikaan Albert Albertson een patent voor een zwevend voertuig dat zich met verminderde weerstand over een baan zou kunnen verplaatsen. Daarna bogen diverse uitvinders zich over dit concept, waaronder Hermann Kemper (1892-1977). Na de nodige experimenten in Duitsland met de Transrapid ging in 1984 in Manchester de eerste commerciële magneetzweeftrein in werking. Later volgden toepassingen in onder meer Zuid-Korea, China en Japan.

De auteur beschrijft gedetailleerd de werking van deze treinen. Ook de infrastructuur, veiligheid en economische aspecten komen aan de orde. Daarnaast is er aandacht voor diverse potentiële projecten in alle delen van de wereld, waaronder ook een aantal Nederlandse initiatieven. Gaan we ons in de toekomst zwevend verplaatsen?, vraagt Knoppers zich af.

Rijkert Knoppers (1952) studeerde werktuigbouwkunde aan de TU Delft en schrijft als freelance journalist over milieu, energie en techniek voor NRC Handelsblad en diverse vakbladen. In boekvorm verscheen onder meer: Rijden onder Spanning; waarheen met de elektrische auto? (2013) en: De Siddermens; ons lichaam als energiebron (2018).

Het boek ‘Magneetzweeftreinen - De aantrekkingskracht van levitatie’ wordt uitgegeven door Lycka till Förlag en os te bestellen via www.lyckatill.nl en www.rijkertknoppers.nl

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.