Gedrag

vrijdag 27 april 2012
  • Dit artikel is verschenen in Verkeerskunde 2/2013

Nijntje? Langzaam rijden!

Alerter op de weg door onbewuste invloeden op gedrag

Verkeerseducatie, communicatie en campagnes grijpen meestal in op bewuste keuzes. Een groot deel van ons gedrag wordt echter mede bepaald door onbewuste prikkels. Gerichter inspelen op onbewuste processen kan een impuls geven aan het verkeersveiligheidsbeleid.
XTNT verdiepte zich voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu in deze boeiende materie

  • Dit artikel is verschenen in Verkeerskunde 3/2012 

Emoties spelen een grote rol bij verplaatsingsgedrag 

Korte metten met korte autoritten 

Een doorn in het oog van beleidsmakers: een kleine 60 procent van de autoritten is korter dan 7,5 kilometer. Kiezen mensen op die ritten voor een alternatief, dan worden steden beter bereikbaar en leefomgevingen duurzamer. Daarvoor moet gewoontegedrag worden doorbroken. Dat betekent: inspelen op de psyche van de mens en de juiste prikkels raken. CROW biedt nu handvatten daarvoor, per activiteit: kinderen halen, boodschappen doen, woon-werkverkeer en meer.   

 

 

  • Dit artikel is in verkorte vorm verschenen in Kortom, Verkeerskunde 3/2012  

VerkeersgedragDag: Waarom reizen we zoals we doen? 

 

Op 4 april 2012 werd bij TNO in Soesterberg voor de derde maal de VerkeersgedragDag gehouden, georganiseerd door TNO, Rijksuniversiteit Groningen, Rijkswaterstaat, de SWOV en Goudappel Coffeng. Elk jaar wordt een specifiek thema gekozen, en ditmaal was dat ‘Slim op reis’. Er werd een keur aan onderzoek, projecten en initiatieven gepresenteerd. Een van de  relevante vragen die opdook tijdens het evenement: Waarom reizen we zoals we doen?

 

  • Dit artikel is verschenen in Verkeerskunde 1/2012 

Negen handvatten voor beïnvloeding mobiliteitsgedrag  

 

Gedraag je!

Ze zagen het in Auckland, Nieuw-Zeeland, helemaal zitten. Met de Busstop litter campaign zou de rommel rond bushokjes worden aangepakt. De campagne bestond eruit dat het zwerfafval rond bushaltes iedere dag werd verzameld en gepresenteerd in de doorzichtige reclamezuil van de abri. Het afval ging vergezeld van de tekst ‘This is the rubbish dropped around this bus stop’. Dag na dag groeide de afvalberg in de abri aan.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.