Oog voor de voetganger?

donderdag 17 juni 2021

Iedereen is trots als je het voor de eerste keer doet: lopen. Daarna is het snel een vaardigheid die geen aandacht meer behoeft. In de verkeerskunde is het voor lopen sinds mensenheugenis niet anders. Een fietsplan, een ov-plan, een circulatieplan voor het autoverkeer, een MaaS-strategie, alles komt moeiteloos op tafel, behálve een (beleids)plan voor de voetganger. Dat zien we ook terug in het ontwerpproces, eigenlijk ligt de focus op alles wat wielen heeft. Valt de voetganger dan echt buiten de focus van politiek, beleidsmakers, ontwerpers en alle andere betrokkenen?

De afgelopen paar jaar zijn er wel wat positieve ontwikkelingen te melden. De grotere steden onderzoeken, het ‘platform Ruimte voor Lopen’ is gelanceerd en de ‘City Deal Ruimte voor Lopen’ is in december vorig jaar van start gegaan. De consument heeft de 10.000 stappen per dag omarmt. We wandelen dus langzaam in de goede richting en we praten wat af hoe het allemaal beter kan.

Stap
Als gasthoofdredacteur mocht ik enkele experts uitnodigen voor een interview. Uiteraard hebben we die in Nederland, maar toch heb ik nu ook twee buitenlandse experts geselecteerd. Dit vanuit de gedachte dat we een internationaal gidsland voor duurzame en slimme mobiliteit, zoals fietsen en MaaS zijn, maar voor de voetganger echt de kennis en filosofieën van het buitenland hard nodig hebben. De gedachten achter het concept van 8-80 in Noord Amerika en de Franse  visie op de stad en haar mobiliteit in de uitwerking van de 15-minuten stad kunnen wij gebruiken om een goede stap te maken voor de Nederlandse voetganger.

Plek
Het is niet zo dat we de Nederlander moeten leren lopen, deze loopt al wat af. De vraag is of we in staat zijn om de voetganger de plek, de ruimte en de veiligheid te bieden die deze basisvorm van mobiliteit verdient. Of heeft Marieke van Brussel gelijk met haar uitspraak dat voetgangersbeleid ‘van niemand is, en ook niet zal worden’? Ik hoop dat we de komende jaren met elkaar haar ongelijk kunnen bewijzen.

Nationaal Voetgangerscongres

-

Verder praten over, en werken aan, een voetgangersvriendelijk Nederland? 
Kom ook naar het Nationaal Voetgangerscongres, op donderdag 7 oktober in Den Haag.

Johan Diepens

Gasthoofdredacteur Johan Diepens, Mobycon

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.