Reis door de Wereld: Winnend ov-concept uitwerken op Bali

dinsdag 11 juli 2023
Dit jaar vond voor het eerst de Lynxx Challenge plaats, een interne competitie om een innovatief product te ontwikkelen en in de markt te zetten. Lynxx is een data-adviesbureau gevestigd in Amersfoort en Sydney, met meer dan 12 jaar ervaring binnen het openbaar vervoer. Teams van zes collega’s werkten samen aan een innovatieve tool of project. Om kennisdeling tussen onze kantoren te bevorderen, bestond elk team uit zowel collega’s van ons kantoor in Nederland als het kantoor in Australië.

Dit artikel komt uit Verkeerskunde 3/2023, met daarin het dossier 'Auto' onder leiding van Frans Tillema en Marith Dieker (HAN Automotive), een interview met SWOV-directeur Martin Damen, Reis door de Wereld vanuit Bali, de blik van Arie Bleijenberg gericht op Europa, en meer. Lees hem nu in onze digitale bieb! 


Cover Verkeerskunde 3/2023: Auto

De Challenge werd een spannende wedstrijd in drie rondes, waarin veel goede ideeën werden geïntroduceerd en uitgewerkt. In de laatste ronde kregen de twee finalisten de kans om hun ideeën verder te ontwikkelen en een proof of concept te leveren aan een klant. Na een jaar hard werken en competitie werd in december de winnaar bekendgemaakt: The Empty Mileage Optimizer (EMO).

De prijs voor het winnen van de competitie was de kans het product verder te ontwikkelen op een bijzondere locatie: Bali! Hier kwamen de teamleden uit zowel Australië als Nederland samen om een week lang The Empty Mileage Optimizer naar een volgend niveau te tillen. De inspirerende omgeving en positieve sfeer op Bali bleken de ideale ingrediënten voor een productieve en creatieve samenwerking.

 

The Empty Mileage Optimizer

Dienstregelingen worden samengesteld en geoptimaliseerd met specialistische planningsoftware zoals Hastus, Austrics en Optibus. Echter gebruiken deze voor de ritten van en naar depots (materiaalritten of lege ritten) vaak een rijtijd alleen gebaseerd op de afstand en gemiddelde snelheid. Er wordt dus geen rekening gehouden met de tijd of dag van de week, terwijl deze ritten er in de spits heel anders uit kunnen zien dan op een zondagochtend.

Lege ritten vormen een aanzienlijk deel van het aantal gereden kilometers (bv. 14 procent in Amsterdam), en er is dus veel winst te behalen is met het optimaliseren van deze ritten. Door een nauwkeurige rijtijd te gebruiken voor de dienstregeling, waarbij rekening wordt gehouden met de drukte op de weg op verschillende tijden, kan een dienstregeling nog efficiënter worden gemaakt.                               

Dit is precies wat de EMO doet: het simuleren van rijtijden voor lege ritten op basis van historische verkeersdata, wat resulteert in nauwkeurigere rijtijden. De EMO is een web-based tool waar gemakkelijk een dienstregeling kan worden geïmporteerd uit planningsoftware. Er worden nauwkeurige rijtijden berekend, die vervolgens weer terug te laden zijn in de planningsoftware voor een efficiëntere dienstregeling.

Zo kan het zijn dat het in de spits sneller is om een bus van een ander depot te laten rijden. Door nauwkeurige rijtijden van alle punten in de dienstregeling te berekenen, en deze weer in te laden in de planning software, kan deze met de goede rijtijden een nog betere optimalisatie maken.

-
We bezochten diverse tempels en genoten van een traditionele dansvoorstelling . Foto: Lanne Hupkes

Samenwerken op Bali

Sinds Corona is gedeeltelijk thuiswerken de norm geworden, en kijkt niemand meer op van een online meeting. Toch gaf het enorme tijdsverschil met Australië uitdagingen in de samenwerking, waarbij het Nederlandse team extra vroeg op stond, om de Australiërs nog net voor hun avondeten te treffen.

Ons verblijf op Bali was daarom natuurlijk een prachtige uitkomst. In een idyllische villa tussen de palmbomen konden we ons een week lang focussen om van de EMO een volwassen product te maken. Het bij elkaar zijn zorgde er bovendien voor dat de kennisuitwisseling en afstemming veel sneller plaatsvond, waardoor grote stappen gezet konden worden.

Het team uit Australië had meer ervaring met het ontwikkelen van interactieve webtools, terwijl het Nederlandse team al meer ervaring had met rijtijdanalyses. Door het samenkomen was er tijd en ruimte om hier samen echt meer over te leren. Zo hebben we een goede basis gelegd voor verdere samenwerking en die is na thuiskomt ook een stuk efficiënter. Al met al was de toegevoegde waarde van het samenkomen groter dan we hadden ingeschat.

-
Het team op Bali

Bali verkennen

Naast hard werken aan de EMO hebben we natuurlijk ook Bali verkend. Gedurende deze week hebben we ons best gedaan om zoveel mogelijk van het eiland te verkennen. We verbleven in Seminyak en gebruikten het als uitvalsbasis voor verschillende uitstapjes. We bezochten diverse tempels en genoten van een traditionele dansvoorstelling. Ook hebben gewandeld tussen de apen en raakten zelfs een slang aan voor geluk, hoewel er meningsverschillen waren over de authenticiteit van deze heilige slang. Maar sommigen van ons gaan ervan uit dat deze echt was!

Bij een bezoek aan Bali mogen de rijstvelden en een bezoek aan Ubud natuurlijk niet worden overgeslagen. De rijstvelden bieden een prachtig uitzicht, maar helaas merkten we wel dat steeds meer rijstvelden verdwijnen ten behoeve van nieuwbouw. Of zoals onze taxichauffeur zei: over een aantal jaar eten we beton in plaats van rijst.

-
Ons winnende ov-concept, the Empty Milage Optimizer

Wat betreft het openbaar vervoer op het eiland, daar ligt nog een uitdaging. We hebben gemerkt dat er vrijwel geen openbaar vervoer beschikbaar is; in het zuiden van het eiland zagen we geen bussen of bushokjes. Dit is begrijpelijk, de enorme drukte op de wegen maakt het moeilijk een betrouwbare dienstregeling te maken. Zelfs Google Maps had moeite om de verkeerssituatie in te schatten: Zo hebben we twee uur gedaan over een reis die slechts 20 minuten zou moeten duren.

We hebben gemerkt dat deelmobiliteit op het eiland in opkomst is, met name met scooters. Vanwege de verkeersdrukte is de scooter een geliefd vervoermiddel, omdat je ermee de files kunt vermijden. Helaas leidt het grote aantal scooters en het ontbreken van verkeersregels ook tot gevaarlijke situaties op de weg. Vandaar dat wij gekozen hebben om ons over het eiland te verplaatsen per taxi.

Al met al hebben we een mooie tijd gehad op Bali, waarbij we genoten van het eiland en daarnaast de tijd hadden om ons product op een hoger plan te brengen!

 

-

Foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.