Blog: De effecten van Pokémon Go

donderdag 18 augustus 2016 0 reacties 879x gelezen

Ongeveer een maand geleden werd de Nederlandse versie van Pokémon Go uitgebracht en dat leidde tot een ongekende hype. Hoe kijken wij terug op een maand lang Pokémon Go en wat is het effect op het gebruik van de openbare ruimte? Een blog van Maarten Bosman, Ellen Klein Gunnewiek en Elsje Kaptijn.
Om spelers bewust te maken van verkeersrisico's geeft Pokémon steeds meer alerts voor veilig gebruik

Om spelers bewust te maken van verkeersrisico's geeft Pokémon steeds meer alerts voor veilig gebruik

Augmented reality vs Virtual reality
Augmented reality (AR), de projectie van beelden in de werkelijke omgeving op je smartphone of computer, is geen nieuwe technologie. Overigens niet te verwarren met virtual reality waar je alleen de virtuele wereld ziet en niet de werkelijke wereld. Al jaren bestaan er AR plug-ins van bijvoorbeeld Google Sketch-up die het mogelijk maken je 3D ontwerp in de ruimte te projecteren. Maar Niantic Labs, de ontwikkelaar van Pokémon Go, heeft deze technologie bereikbaar gemaakt voor het grote publiek.

Hoe werkt Pokémon Go in de openbare ruimte
De app maakt gebruik van de kaarten van Google Maps gecombineerd met data uit de app Ingress. Ingress is een app waarbij gebruikers interessante locaties in de stad aan kunnen dragen zoals scholen en monumenten. Deze gegevens gebruikt de ontwikkelaar om de Pokéstops in het spel te creëren; een goed voorbeeld van volunteered geographic information (VGI). De Pokéstops staan echter niet altijd op de meest handige locaties wat er inmiddels toe heeft geleid dat bijvoorbeeld de NS alle Pokéstops en Gyms op de stations heeft verwijderd om overlast te voorkomen. 

Meerwaarde van Pokémon Go in de openbare ruimte
Pokémon Go activeert mensen in de openbare ruimte, de politie Vlaardingen zet Pokémon Go in tegen criminelen. Ondernemers kunnen waarde creëren in vastgoed door het plaatsen van een Pokéstop in een winkel. Albert Heijn promoot actief haar winkels via de kaart Pokemappie,(afbeelding). En Den Haag speelt in op Kijkduin als Pokémon-hoofdstad. Hiermee is er snel ingespeeld op de hype en is het tegelijkertijd tijd gekoppeld aan recreatief gebruik. 

Risico's op schade worden groter
Door het actief spelen van het spel sluiten mensen zich af van de omgeving. Mensen rennen ineens weg, of steken een straat over. Verzekeraars waarschuwen voor schade toegebracht door Pokémon Go spelers (Heilbron). Veilig Verkeer Nederland verwacht verkeersdoden door het gebruik van Pokémon Go (Verkeerskunde).

Verkeersbeïnvloeding
Pokémon Go beïnvloedt verkeersstromen. Het heeft een positief effect op het langzaam verkeer. Tegelijkertijd staren spelers zich blind op hun telefoon waardoor bizarre verkeerssituaties ontstaan. Suggesties voor nieuwe apps worden al gegeven zoals een app voor Mario Kart.

De waarde van een plek
In een mum van tijd heeft Pokémon Go het gebruik van de stad veranderd. Door toepassing van AR verandert de waarde van een plek, door het toevoegen van virtuele elementen en het benadrukken van bijzonderheden. Voor stadsplanning biedt het de mogelijkheid nieuwe plannen zichtbaar te maken in de bestaande omgeving. AR is dan wellicht ook de toekomst bij nieuwe gebiedsontwikkelingen.

Meer informatie: Lees de hele blog van Maarten Bosman, Ellen Klein Gunnewiek en Elsje Kaptijn

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.