Ben jij straks smart, shared of social?

dinsdag 16 februari 2016
timer 4 min
Ooit was het overzichtelijk. De verkeerskundige was een duidelijke specialist in het domein van de ruimtelijke infrastructuur. Maar het bleek niet voldoende. We moesten ons in meer in gedrag gaan verdiepen, want infrastructuur was niet genoeg om weggebruikers in goede - de door ons bedachte - banen te leiden. En zelfs dat bleek niet genoeg; nu de technologie ons gaat bijstaan: gaat het om slimme wegen, slimme voertuigen en slimme mobiliteitsconcepten.

Smart mobility als de nieuwe modeterm; of toch een fundamenteel andere vorm van verkeerskunde? Het roept in ieder geval wat vragen op: waar zijn wij verkeerskundigen straks nog van? Nog steeds een infratechnicus? Of IT’er? Gedragskundige? Of toch meer de overall generalist, een procesmatige bruggenbouwer?

Als ik als trendwatcher door mijn oogharen naar de verkeerskundige van de toekomst kijk, zie ik nog geen sluitend antwoord. Wel zie ik drie grote ontwikkelingen die naar mijn mening de richting van de ‘verkeerkundige’ zal bepalen. Met enige vrije interpretatie zou je ze samen kunnen vatten in drie kernwoorden: smart, shared en social.

SMART
De technologische innovatie blijft doorgaan. Steeds meer ‘dingen’ gaan zich gedragen als ’sensor’ (meten wat er gebeurt) of ‘actuator’ (zorgen dat er iets gebeurt). Dat leidt tot steeds meer (actuele) data. Voeg daar de rekenkracht aan toe om wat (actueels) met die data te doen en je hebt een enorme technologie-georiënteerde sturing in handen. In mensentaal: in plaats van stromen en groepen, gaan we - dankzij onze smartphones - individuen optimaal door de wereld heen geleiden. Monitoren en modelleren van mobiliteit in de toekomst vraagt om experts die om kunnen gaan met deze grote hoeveelheden data en ‘control systemen’ kunnen ontwerpen. Is de verkeerskundige van de toekomst dus een ICT’er, gericht op datamining en het ontwerpen van de juiste algoritmes?

SHARED
Nieuwe mobiliteitsconcepten worden stuk voor stuk als dienst gepositioneerd. Dus niet als product. Je koopt dus geen nieuwe auto of Hoover board. Je bent aangesloten bij Car2Go, OV-fiets, Uber et cetera. iedere week popt er ergens ter wereld een startup op die een niche gaat bedienen die in de huidige globale economie zomaar ook in onze wereld opduikt. Wat betekent dat voor de planbaarheid van het verkeerskundig domein? Mobiliteit faciliteren komt in deze trend neer op het koppelen van vraag en aanbod, met gebruikersvriendelijke platformen die voldoende massa aan zich we. Deze concepten zijn dus niet alleen voorbehouden aan de overheid, maar steeds meer vanuit commerciële aanbieders, of het zijn bewoners zelf die onderdeel gaan vormen van de nieuwe ‘mobiliteitsarena’. Is de verkeerskundige van de toekomst straks vooral een makelaar?

SOCIAL
Mobiliteit ‘democratiseert’. Dat is de derde ontwikkeling die ik zie, mogelijk gemaakt door ‘SMART’ en ‘SHARED’: de eindgebruiker krijgt veel meer een centrale rol, zowel in planning als in de diensten zelf met digitale tools als facilitator. Bewust en ook onbewust gaan wij allemaal meesturen: je levert feedback aan TomTom of Google (onbewust) of je ‘rate’ een chauffeur (bewust) bijvoorbeeld. Ook bij beleidsvorming gaat dat gebeuren. Inspreekavonden met de ‘vaste krachten’ wordt een (bewuste of onbewuste) digitaal-ondersteunde dialoog met buurtbewoners die misschien niet eens wisten dat een bepaald traject voor hen van belang is. Plannen wordt regisseren van - door ‘social technology’ verschuivende - maatschappelijke krachten. Is de verkeerskundige van de toekomst dan primair een sociale innovator; verbinder tussen individuele gebruikers en het collectieve belang?

Smart, Shared en Social. Alle drie bieden kansen en uitdagingen voor ons vak. Ik heb geen pasklaar functieprofiel voor de verkeerskundige van de toekomst. Verre van dat zelfs. Maar ik trek wel een conclusie: met één profiel zijn we er niet. Is het dus tijd voor ‘de verkeerskundige is dood, leven de verkeerskundige!’?

Ron Bos blogt op www.smarturbanism.org

 

 
Auteur: Ron Bos

Ron Bos, adviseur Bij Goudappel Coffeng en trendwatcher in mobiliteit. Hij blogt op .smarturbanism.org

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief