In een ultiem gerecht versterken alle aspecten elkaar optimaal

vrijdag 6 april 2018
timer 3 min
Blog1/4. In een aantal blogs beweeg ik me langs de snijvlakken van de verkeerskunde en onderzoek hoe ruimtelijke maatregelen verkeersgedrag kunnen beïnvloeden. Ik laat zo zien wat dat betekent voor ons dagelijkse werk. Maar ik begin feestelijk, met taart. Lekker en, zoals zal blijken, heel verhelderend.

De appeltaart. Klik hier voor een recept. Door de combinatie van zuur en zoet, de knapperige korst met zachtere vulling is deze taart erg geliefd. Bakkers en koks zijn meesters in het samenbrengen van aspecten als smaken, texturen en geuren. Anders dan de meeste thuiskoks denken ze in eerste instantie niet in ingrediënten maar in ‘mondgevoel’ en ‘smaaksensaties’. Het ultieme recept is het gerecht waarin alle aspecten elkaar optimaal versterken. Die bepalen vervolgens welke ingrediënten de kok uiteindelijk kiest.

Het inrichten van de weg kunnen we zien als een vorm van koken. Zoals een kok rekening houdt met smaak en mondgevoel, zo houdt een verkeerskundige de aspecten in het oog waaruit maatregelen of objecten zijn opgebouwd. Denk aan de hoeveelheid aansluitingen of de toe te passen boogstralen bij de inrichting van een rotonde. Juist die aspécten bepalen het succes van een maatregel.

Toch gaan onderzoeken naar de invloed van de ruimtelijke omgeving op verkeersgedrag, vrijwel altijd over objecten, niet over aspecten. Men praat niet over de sfeer of het karakter van een ruimte, over de effecten van de toegepaste materialen of de vorm van een object maar over bomen, struiken, woningen, gebouwen, straten. 

Alsof het voor het gedrag in een ruimte niet uit maakt hoe die objecten er uit zien en op welke manier ze bij elkaar geplaatst zijn. Laten we daar eens aan de hand van onderstaande foto’s naar kijken. U ziet een straat waarin bomen zijn geplaatst. Een enkele boom trekt de aandacht en markeert een plek. Twee bomen tegenover elkaar vormen een soort poort en een rij bomen aan één kant van de straat deelt de ruimte op in compartimenten. Die scheiding van ruimtes wordt weer minder wanneer we een boomsoort kiezen waarvan de stam hoger en de kroon minder dicht is. Zo’n ‘lossere’ boomsoort verandert echter ook het karakter van de ruimte.

U ziet dat we het in dit voorbeeld hebben over poortwerking, scheiding, markeringspunt, sfeer. Effecten die ontstaan door de gekozen boomsoort en de gekozen plek voor de bomen. Ook de inrichting van de omgeving speelt een grote rol. In een straat met grotere voortuinen, vrijstaande bebouwing of ander materiaalgebruik spelen deze bomen een andere rol. De effecten die de bomen op deze foto’s hebben kunnen vaak ook bereikt worden met andere objecten. Bijvoorbeeld een heg om ruimtes visueel én fysiek van elkaar te scheiden. Of een licht-kunstwerk waarmee we een locatie niet alleen overdag maar ook ’s avonds kunnen markeren en verkeer van rechts meteen opmerken.

Andere objecten kunnen dus ook of zelfs beter voldoen aan de door ons gewenste beleving en het daar uit voortvloeiende gedrag, omdat ze andere aspecten in zich verenigen of zich anders verhouden tot hun omgeving. Appels die niet alleen zuur maar ook zoet en smeuïg zijn, zijn immers geschikter voor taart dan partjes citroen.

Miranda Thüsh, ThuisraadRO

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief