Je woont zoveel fijner zonder auto in het gezichtsveld

vrijdag 6 april 2018
timer 4 min
“Heb je wel eens goed gekeken naar hoe je woont? Kijk eens naar buiten. Wat zie je? Een tuin? Een balkon? Een straat?” Met deze woorden startte Vincent Wever, hoofdredacteur OV-Magazine en Parkeer24 zijn TEDxtalk op 16 maart in Amstelveen.

“En hoe ziet die straat eruit?”, vervolgde Wever. “Grote kans dat je auto’s ziet. Geparkeerd of rijdend. Want daarvoor zijn straten toch bedoeld. Of toch niet? Wat als we anders zouden kijken naar straten? En we ze niet meer zouden zien als verkeersaders, maar als verlenging van onze woonomgeving? Wat voor invloed zou dat hebben?” 

 

Wever neemt het publiek mee op een reis naar zijn straat. Hij woont in een rijtjeshuis, net als zoveel anderen. “Er is alleen één ding anders: als ik zowel voor als achter me uit mijn huis kijk, zie ik geen auto’s. En dat heeft meer invloed dan je in eerste instantie zou denken. 

 

Heuvel 

Toen we hier met 35 andere gezinnen ruim vier jaar geleden kwamen wonen, hebben we één ding met elkaar afgesproken: de ruimte tussen onze woningen wordt niet gebruikt als parkeerplaats, zoals in de rest van de buurt, maar als grote gemeenschappelijke tuin. De auto’s, voor zover die er zijn, hebben we weggestopt in een parkeergarage en die parkeergarage hebben we weer weggestopt in een heuvel. En waar vergelijkbare woningen het mogen doen met om en nabij 1,5 parkeerplaats per huis, doen wij het met 23 plekken voor 36 huizen. Inderdaad, minder parkeerplaatsen dan woningen. 

 

Dakterras 

Zou dat wel goed gaan? vroeg menigeen zich af. Dit is de realiteit: er zijn parkeerplekken over. Meerdere mensen, onder wie wijzelf, hebben de afgelopen jaren ervoor gekozen om de auto de deur uit te doen. Nog even terug naar de tuin. Die werkt! Geen auto’s. En fietsen doen we er ook niet. Een plek om elkaar te ontmoeten en waar menig borrel al uit de hand liep. Bovenop onze parkeergarage hebben we een dakterras met een paar grote tafels. ‘s Avonds zitten we er in de zomer om te kijken hoe de zon in de rivier zakt die achter de dijk stroomt. Onze dochter speelt met haar buurtpeuters in de tuin én in de straat. 

 

Menselijk tempo 

Want ook in de straat komen geen auto’s. Alles gaat hier op een menselijk tempo, zoals we dat al eeuwen hebben gedaan. Tot de komst van de auto. Daarmee veranderde de straat radicaal. Niet alleen rijdt de auto binnen de bebouwde kom 50 km/uur, ook moet die auto ergens staan. 

 

Voetgangers eerst 

Een kleine vergelijking: een mens neemt lopend zo'n 0,2 vierkante meter in beslag. Een fietser komt op hooguit 1 vierkante meter. En de auto? Geparkeerd ben je zomaar 11 vierkante meter kwijt. Sinds de jaren vijftig werd de straat een no-go area voor voetgangers, spelende kinderen of keuvelende buren en krijgt de voetganger steeds minder ruimte. En dat is eigenlijk wel gek. Want voetgangers zijn we allemaal. Elke reis die we maken, begint te voet. Alleen proberen we er vaak voor te zorgen dat we zo snel mogelijk in de auto of op de fiets zitten. En dat heeft gevolgen. 

 

Niet alleen als het gaat om ruimte, denk ook aan gezondheid en aan de sociale cohesie. Het blijkt dat verkeersvrije gebieden werken. Mijn gezin en mijn buren weten dat dit zo is.”

 

Bekijk de video van de TEDxtalk hieronder:

 
Auteur: Vincent Wever

Vincent Wever, hoofdredacteur OV-Magazine en Parkeer24 tijdens TedxAmstelveen.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief