Naar een slimme, veilige en comfortabele openbare ruimte

vrijdag 2 juni 2017
timer 4 min

"Door de handen ineen te slaan kan Nederland binnen een beperkt aantal jaren het modernste land ter wereld zijn op het gebied van bewegwijzering en verkeersveiligheid. De transitie naar in-car-systemen zal hier een belangrijke rol in spelen. Tegelijkertijd ontstaat, door de digitalisering van onze maatschappij en de komst van zelfrijdende auto’s, de behoefte aan een nationaal overzicht van alle objecten in de openbare ruimte."

"De automotive-sector, de verkeersmaterialenindustrie, navigatiebedrijven, kennisinstituten en de overheid moeten samen optrekken, want de verkeerswereld verandert in rap tempo en zo ook de wereld van de verkeersborden. Spraken wij in het verleden nog over de levering van verkeersborden, nu spreken we over assetmanagement en het slim beheren en onderhouden van objecten in de openbare ruimte gedurende een langere contractperiode."

De meest ideale openbare ruimte
"Dat is wat ons betreft een veilige en comfortabele omgeving, die op (kosten)efficiënte wijze en duurzaam beheerd kan worden. Wij leveren onze bijdrage aan de realisatie van dit ideaal met het intelligent maken van de publieke buitenruimte. We beschouwen Nederland hierbij als één grote stad, gevuld met objecten die duurzaam zijn geproduceerd en waar mogelijk autonoom en interactief functioneren."

Maar zo ver zijn we nog niet
"Vele wegbeheerders weten immers niet welke objecten waar staan, terwijl de openbare ruimte vol staat met verkeerskundige objecten en straatmeubilair. Dit maakt het praktisch onmogelijk om deze ruimte efficiënt te beheren. Er staan gerust verschillende borden naast elkaar in dezelfde verkeersgeleider. En als het even tegenzit, dekt het ene object het andere zelfs af. Ook worden objecten niet alleen vanuit verkeerskundig oogpunt geplaatst, maar ook ter juridische zekerstelling of om reclame-inkomsten te verkrijgen, dan wel om extra attentiewaarde te genereren. Maar dragen al die uitingen bij aan het veiliger maken van de openbare ruimte?"

Tijd voor inzicht en overzicht
"Data en kennis vormen hierin een belangrijk onderdeel. Maar hoe kom je van traditioneel assetmanagement naar smart management? Dat gebeurt via de landelijke database verkeersborden. Wegbeheerders kunnen hiermee zien wat er staat, waar het staat en hoe het staat. Daarnaast is het mogelijk om over betrouwbare informatie te beschikken met betrekking tot snelheidsregimes, doorrijhoogten, breedtebeperkingen, rijrichtingen enzovoort. Wij hebben hierin het initiatief genomen, waarna de Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten (VNVF) de handen ineen heeft geslagen om te komen tot een landelijke database met alle verkeersborden."

Landelijke database
"Dit zien wij als een opstap naar duurzaamheid en tal van smart solutions. Sensoren op verkeersborden maken straks niet alleen assetmanagement mogelijk (wat/waar), maar informeren de beheerder mogelijk ook over de eigen omgevingstoestand. Zo kan ook informatie verzameld worden over temperatuur, luchtkwaliteit, weersomstandigheden, bezettingsgraad van parkeergarages en fietsenstallingen. Al deze data kan slim worden gebruikt om de openbare ruimte veiliger, schoner en comfortabeler te gaan maken.

Om die openbare ruimte vervolgens ook goed en kostenefficiënt te kunnen beheren, gaan wij ervan uit dat het belangrijk is dat een wegbeheerder weet wat voor type verkeersobjecten er in de openbare ruimte staan en op welke locatie. Door kennis van het aantal objecten, productspecificaties, bouwjaar, levensduur en kwaliteitsstatus, is het mogelijk om efficiënt en effectief eigendommen te beheren en zo budgetten te beheren en vervanging vast te stellen.

Met deze kennis kunnen gestructureerde stappen worden gepland naar minder borden en moderne mobiliteit met een gegarandeerde verkeersveiligheid. Met de inwinning van data kan de aanpassing van digitale systemen worden geborgd om de transitie naar navigatieplatforms in kaart te brengen en is onderhoud beter te plannen.

Het is onze ambitie om alle circa 6 miljoen borden in Nederland van een sensor te voorzien. Wij geloven erin dat dit een meerwaarde heeft voor de verkeersveiligheid. Hoe meer relevante partijen zich bij onze ideeën aansluiten en hun data met ons delen, hoe beter en slimmer de uiteindelijke oplossing is.

De databank zal ook de overdaad aan borden in beeld brengen, verwachten wij. Minder is volgens ons meer! Minder maakt de omgeving overzichtelijker en heeft een positief effect op de veiligheid en beheerkosten.

Waren we in het begin als bedrijf te sterk gefocust op het product, het verkeersbord, nu denken we actief mee over verkeersveiligheid in het licht van de maatschappelijke veranderingen. Daarbij gaat het veel meer dan vroeger over co-creatie met de opdrachtgever. Met co-creatie versterk je elkaars inzichten en ontstaat de overtuiging om keuzes te maken. Kortom, een mooie aanpak om tot innovatie te komen."

 
Auteur: Jacques Goddijn, directeur HR Groep

Jacques Goddijn, directeur, eigenaar HR Groep

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief