Transitie Verkeer&Mobiliteit, goed op weg

vrijdag 15 juni 2018
timer 2 min

We mogen wel zeggen dat het vakgebied dat zich bezig houdt met verkeer, vervoer, transport, mobiliteit anno 2018 al zo’n vijf jaar bezig is met de transitie. Immers het eerste vakdebat hierover was in maart 2013. Toen heb ik een pleidooi gehouden om wat meer het WHY erbij te betrekken, naar analogie van Simon Sinek's Golden Circle, om onder andere tot een betere profilering en positionering van het vakgebied te komen.

In datzelfde jaar is een denktankdag gehouden in Antwerpen en is het Transitieteam Verkeer en Mobiliteit opgericht dat vier  jaar later uitmondde in de idealistische stichting NMTM New Movements in Transport and Mobility, NMTM. Deze stichting heeft ‘beter verbinden’, ‘verbreden’ en ‘vernieuwen’ hoog in het vaandel. Overigens alles ‘voor God en het vaderland’ en in de vrije tijd van een aantal bevlogen mensen met toch een stukje hun organisatie daarachter.

Er zit wel degelijk groei in de transitie. Zoals alles, als het goed gaat, een gezonde groei vertoond. Dat geldt ook voor twee recent verschenen RLi-rapporten. Over één ervan "Van B naar Anders" van de Raad voor leefbaarheid en Infrastructuur wil ik betogen dat ook hier een groeigedachte achter zou kunnen zitten. Het rapport gaat over hoe je met een omslag in het denken over mobiliteit, beter zou kunnen investeren in infrastructuur, maar houdt zich toch nog hoofdzakelijk bezig met infrastructuur en aanbod. Het gaat vooralsnog minder over investeren in mobiliteit integraal en in de (potentiële) gebruiker, alsook dat we het uiteindelijk allemaal doen om mobiliteit te laten bijdragen aan een betere samenleving, voor mens en natuur, ja over het WHY. Toch proef ik dat de Raad zich terdege van deze inperking bewust is, maar dit nog te zuinigjes ventileert. Ik geef hier op persoonlijke titel wat verdere mogelijke aanzetten toe en laat zien dat een vervolg, juist omdat mobiliteit bij de bewoners, bij de woning begint, zou kunnen gaan over "Van A naar Anders".

Klik hier voor het volledige betoog van Mike Bérénos  

 
Auteur: Mike Bérénos

Mike Bérénos, oud-docent Verkeersacademie Tilburg, NHTV Breda en Universiteit Hasselt/België.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief