Van Lutjebroek naar Pallet Town: de effecten van Pokémon Go

donderdag 18 augustus 2016
timer 4 min
On
Ongeveer een maand geleden werd de Nederlandse versie van Pokémon Go uitgebracht wat leidde tot een ongekende hype. We kijken inmiddels niet meer raar op van mensen die fanatiek op hun telefoon swipen in de openbare ruimte want we zien het overal. Pokémon Go is hot en de hype brengt een nieuwe dimensie aan het gebruik van de openbare ruimte. Hoe kijken wij terug op een maand lang Pokémon Go en wat is het effect op het gebruik van de openbare ruimte?

Augmented reality vs Virtual reality
Augmented reality (AR), de projectie van beelden in de werkelijke omgeving op je smartphone of computer, is geen nieuwe technologie. Overigens niet te verwarren met virtual reality waar je alleen de virtuele wereld ziet en niet de werkelijke wereld. Al jaren bestaan er AR plug-ins van bijvoorbeeld Google Sketch-up die het mogelijk maken je 3D ontwerp in de ruimte te projecteren. Maar Niantic Labs, de ontwikkelaar van Pokémon Go, heeft deze technologie bereikbaar gemaakt voor het grote publiek.

Hoe werkt Pokémon Go in de openbare ruimte
De app maakt gebruik van de kaarten van Google Maps gecombineerd met data uit de app Ingress. Ingress is een app waarbij gebruikers interessante locaties in de stad aan kunnen dragen zoals scholen en monumenten. Deze gegevens gebruikt de ontwikkelaar om de Pokéstops in het spel te creëren. Het is een goed voorbeeld van het gebruik van volunteered geographic information (VGI). De Pokéstops staan echter niet altijd op de meest handige locaties wat er inmiddels toe heeft geleid dat bijvoorbeeld de NS alle Pokéstops en Gyms op de stations heeft verwijderd om overlast te voorkomen. 

Meerwaarde van Pokémon Go in de openbare ruimte
Pokémon Go heeft directe voordelen. Het activeert mensen in de openbare ruimte, kinderen gaan de straat op in plaats dat ze binnen blijven. De sociale controle neemt toe. De politie Vlaardingen zet bijvoorbeeld Pokémon Go in tegen criminelen. Ondernemers kunnen waarde creëren in vastgoed door het plaatsen van een Pokéstop in een winkel. Albert Heijn promoot actief haar winkels via de kaart Pokemappie, waarbij zichtbaar is welke Pokémon in de winkel is (afbeelding). In Den Haag wordt er actief op ingespeeld met Kijkduin als Pokémon hoofdstad. Op de site www.denhaag.com is te lezen wat er in de stad te doen is onder andere met Pokémon Go. Hiermee is er snel ingespeeld op de hype en is het tegelijkertijd tijd gekoppeld aan recreatief gebruik. 

Risico's op schade worden groter
Door het actief spelen van het spel sluiten mensen zich af van de omgeving. Mensen rennen ineens weg, of steken een straat over. Het geeft overlast zoals in Kijkduin, waarbij WC's geplaatst worden om wildplassers te voorkomen. Verzekeraars waarschuwen voor schade toegebracht door Pokémon Go spelers, aangezien het niet in alle gevallen wordt vergoed (Heilbron). Veilig Verkeer Nederland verwacht verkeersdoden door het gebruik van Pokémon Go (Verkeerskunde, 10 augustus 2016). Om spelers hier bewust van te maken geeft Pokémon steeds meer alerts voor veilig gebruik (Afbeelding).

Effecten van Pokémon Go in het openbaar gebied
Pokémon Go maakt via AR van de fysieke wereld een digitale speeltuin. Het geeft de stad een 'extra laag' waardoor het gebruik van de stad verandert. 

Gamification
We besteden tegenwoordig steeds meer tijd binnen en bewegen steeds minder. Pokémon Go stimuleert de gebruikers om van de bank af te komen en te bewegen. Met behulp van gamification kunnen doelgroepen gestimuleerd worden om te bewegen. Het biedt ook mogelijkheden voor andere doelgroepen (bijvoorbeeld ouderen). 

Verkeersbeïnvloeding
Pokémon Go beïnvloedt verkeersstromen. Het heeft een positief effect op het langzaam verkeer. Tegelijkertijd staren spelers zich blind op hun telefoon waardoor bizarre verkeerssituaties ontstaan. Suggesties voor nieuwe apps worden al gegeven zoals een app voor Mario Kart. Wat zal dit voor een effect opleveren? 

De waarde van een plek
In een mum van tijd heeft Pokémon Go het gebruik van de stad veranderd. Door toepassing van AR verandert de waarde van een plek, door het toevoegen van virtuele elementen en het benadrukken van bijzonderheden. Voor stadsplanning biedt het de mogelijkheid nieuwe plannen zichtbaar te maken in de bestaande omgeving. AR is dan wellicht ook de toekomst bij nieuwe gebiedsontwikkelingen.

 
Auteur: Ellen Klein Gunnewiek, Elsje Kaptijn en Maarten Bosman

Deze blog is geschreven door Ellen Klein Gunnewiek, Elsje Kaptijn en Maarten Bosman: https://dutchplanners.nl

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief