Zelfrijdende auto en het Kodakmomentje

dinsdag 30 augustus 2016
timer 3 min
'A
'Als we Ford en andere autofabrikanten mogen geloven wordt het volgende decennium hét decennium van de zelfrijdende auto. Nu misschien nog een hype, maar dan mainstream? Ondertussen lopen we in Nederland al tien jaar voorop met de Parkshuttle in Capelle aan de IJssel.

De verwachtingen zijn gigantisch en ook de verwachtingen over de disruptieve impact van zelfrijdende auto’s. Werkgelegenheid verdwijnt, verandert. Zelfs de Uberchauffeurs zullen vervangen gaan worden door automaten. Complete industrieën krijgen hun eigen Kodakmomentje.

Rode draad
Dit en meer staat beschreven in diverse studies. De een geschreven door een trendwatcher, de ander door een strategisch adviesbureau of een wetenschapper. Wat de rode draad is, is dat technologische ontwikkelingen razendsnel gaan.

Binnen tien jaar zijn we overgestapt naar draadloos bellen. Binnen tien jaar zijn chemische fotorolletjes verdwenen, binnen tien jaar zijn we van het paard overgestapt naar een auto. Binnen tien jaar nemen we misschien afscheid van fossiele brandstofauto’s en binnen tien jaar zouden we niet meer hoeven te sturen. Tenminste, in de westerse wereld.

Een andere rode draad is dat we het niet zeker weten. Daarom ook beschreef het KiM vorig jaar in haar studie ‘Chauffeur aan het stuur?’ vier vergezichten. Ieder met een eigen toekomst, met een eigen mate van automatisering van de voertuigen en integratie van mobiliteitsdiensten. Boeiend om te lezen en boeiend om te zien, hoe er geworsteld wordt met de toekomst van zelfrijdende voertuigen.

Verrassend slecht bekend
In deze studie beschrijft het KiM ook zelfrijdende shuttles die passen in ‘Mobility-as-a-Service-concepten’. Dat dergelijke shuttles al 10 jaar rondrijden in Nederland is verrassend slecht bekend. Dat Nederland hiermee al een koploperspositie inneemt is nog minder bekend.

In Nederland rijden in Capelle a/d IJssel al meer dan 10 jaar de Parkshuttle-bussen van het metrostation Kralingse Zoom naar het businesspark Rivium. De tweede generatie van deze voertuigen wordt in Masdar City in Abu Dhabi al bijna 6 jaar met succes ingezet. In totaal zijn met deze voertuigen wereldwijd al ruim 10 miljoen mensen volledig automatisch vervoerd, waaronder onze koning Willem Alexander. Goed voorbeeld doet volgen, dus nu is de rest van Nederland aan de beurt, zou ik zeggen.

De Nederlandse fabrikant van dit systeem, 2Getthere, bewijst dus al vele jaren dat automatisch rijden kan. Weliswaar rijden de voertuigen in een redelijk afgeschermde omgeving met een eigen baan, maar toch vindt er interactie plaats met voetgangers en is de baan waarover de voertuigen rijden eenvoudig toegankelijk voor eenieder die het zou willen.

Derde generatie automatische voertuigen
Het systeem is zo succesvol dat er nu diverse plannen bestaan om het elders ook toe te gaan passen. Zo zal er een derde generatie voertuigen gaan rijden in Singapore en op een tweede locatie in het Midden-Oosten.

Nader kennismaken
Helaas (nog) niet in Nederland, maar goed daar rijden ze eigenlijk al. Om nog meer over dit systeem te weten te komen, ga ik naar de PodcarCity conferentie. De eerste dag (19 september 2016) van deze conferentie vindt namelijk plaats op locatie in Capelle a/d IJssel. Een perfecte gelegenheid om nader kennis te maken met de Parkshuttle. Een vervoermiddel dat nu al als een level-5-voertuig kan worden aangemerkt. Iets dat de vele autofabrikanten pas waar kunnen maken na 2021 én mogelijk zelfs veel later.'

 
Auteur: Johan Janse

Johan Janse , JJ advies

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief