Compass4D demonstreert slimme mobiliteitssystemen

maandag 7 april 2014 0 reacties 209x gelezen

Het Compass4D consortium toonde op 4 april haar meest recente innovaties en concrete resultaten rondom slimme mobiliteit op de Automotive Campus in Helmond.

Het programma stond helemaal in het teken van C-ITS (Coöperatieve Intelligente Transport Systemen) in Europese steden. Zo’n 150 internationale vertegenwoordigers van steden, overheden, Europese Commissie, automotive industrie en gebruikers namen deel aan dit Compass4D evenement.

Slimme mobiliteit voor een betere leefomgeving
‘Compass4d creëert een slimme stedelijke corridor tussen Helmond en Eindhoven. De resultaten zijn direct toepasbare diensten die de link leggen tussen onze ambities voor een levende ITS-proeftuin enerzijds en de uitdagingen die we hebben op het gebied van mobiliteit en leefomgeving anderzijds’, aldus burgemeester Elly Blanksma-van den Heuvel. 

Een sterke boodschap voor de ondersteuning van C-ITS kwam van Lambert van Nistelrooij, Europarlementariër en rapporteur en onderhandelaar van het Europese structurele investeringsfonds: ‘C-ITS biedt ons de mogelijkheid om met ecologische en mobiliteitsvraagstukken aan te pakken in zowel landelijke als stedelijke regio’s. Met deze innovatieve aanpak creëren we werkgelegenheid en zorgen we voor veiliger, efficiënt en schoner vervoer.’

Investeren in mobiliteit
Compass4D rolt internationale identieke ICT-diensten uit in 7 Europese steden. In Helmond zet Compass 4D in op een aantal diensten. Zeven vrachtwagens, 25 elektrische auto’s, vijf bussen en vijf urgentievoertuigen worden uitgerust met slimme ITS instrumenten aan boord.  Helmond en de partners van het consortium investeren al jaren in een slimme mobiliteitsinfrastructuur. Het project FREILOT heeft de weg vrijgemaakt om verkeersdoorstroming en de uitstoot van CO2 te verminderen voor vrachtverkeer en brandweerwagens. In 2013 werden alle verkeerslichten en coöperatieve infrastructuur van het FREILOT project aangepast volgens de nieuwste standaard. Met Compass4D worden twee nieuwe kruispunten uitgerust met ITS en een aantal bestaande kruispunten in Eindhoven vernieuwd. Dit maakt de N270 als slimme C-ITS corridor tussen Eindhoven en Helmond compleet. 

Internationaal
Naast Helmond zal Compass4D de steden Bordeaux, Kopenhagen, Newcastle, Thessaloniki, Verona en Vigo voorzien van coöperatieve ITS diensten. Deze steden staan niet alleen in dit project: Compass4D heeft ook andere partners aangetrokken. Na Amsterdam Eindhoven, Tampere (Finland) is nu ook Mechelen als zusterstad van Helmond aangesloten. Tot slot is ook het nationale programma Connecting Mobility van Rijkswaterstaat onlangs partner geworden.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.