Enorm tekort aan laadpalen dreigt in Europa

dinsdag 10 juli 2018 Guus Puylaert 0 reacties 315x gelezen

Er dreigt een enorm tekort aan laadpalen in Europa. Niet alleen zijn het er veel te weinig, bovendien zijn ze ongelijk over de landen in Europa verdeeld. De European Automobile Manufacturers Association (ACEA) trekt nu aan de bel en schetst een dramatisch beeld. Volgens de ACEA moet er serieus gewerkt worden aan de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s.

Daarbij gaat het allereerst om de absolute aantallen. Daar waar naar schatting in 2025 in Europa 2 miljoen laadpalen nodig zijn, staat de teller nu op het continent in 2018 pas op 100.000. Maar dat is nog niet alles, want zoals op de interactieve landkaart van de ACEA te zien is, bevindt maar liefst 76 procent zich in vier landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

 

Nederland

Nederland is binnen dit viertal met 28 procent (32.875) de trotse koploper, gevolgd door Duitsland met 22 procent (25.241), Frankrijk met 14 procent (16.311) en het Verenigd Koninkrijk met 12 procent (14.256). De  76 procent van de laadpalen staat in schril contrast met de oppervlakte. Gezamenlijk bedraagt die 27 procent van het Europees gebied. Tegelijkertijd heeft Roemenië, een land zes maal zo groot als Nederland, met 114 laadpalen slechts 0,1 procent van het totaal aantal laadpalen.

 

Politiek

De scheefgroei en achterstand in het aantal laadpalen steekt de ACEA des te meer, omdat de politiek volgens hen prachtige ideeën heeft over klimaatdoelstellingen en milieumaatregelen, maar geen flauw benul heeft over de realiseerbaarheid, wanneer de daad niet bij het woord gevoegd wordt.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.