EU-project MeBeSafe: onbewust gedrag verkeersdeelnemers bewust beïnvloeden

donderdag 31 augustus 2017 Guus Puylaert 0 reacties 270x gelezen

Het door de EU gefinancierde ‘Horizon 2020’-project MeBeSafe (Measures for Behaving Safely in Traffic) is op 1 mei 2017 van start gegaan. Het doel van het project is om het aantal ongelukken op de weg te reduceren, door het gewoontegedrag van verkeersdeelnemers te doorbreken. Dat gaat via het principe van ‘nudging’: het bewust beïnvloeden van onbewust gedrag.

Het uit de gedragswetenschappen afgeleide principe van ‘nudging’ heeft betrekking op het onbewust beïnvloeden van mensen om bepaalde keuzes te maken, zonder alternatieve keuzes te verbieden.

 

Zo werkt het 

Door de verkeersdeelnemers hun actievrijheid te laten behouden en meerdere keuzes te geven, worden de maatregelen niet als opdringerig ervaren.

 

Deze nudging-maatregelen worden geïmplementeerd voor Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), zoals het Adaptive Cruise Control (ACC)-systeem, en maatregelen van afstand, zoals coaching, evenals diir adaptieve in-road oppervlaktedisplays.

 

Interdisciplinaire samenwerking
De ontwikkeling van de maatregelen vereist een interdisciplinaire samenwerking tussen technologen, gedragswetenschappers en verkeersdeskundigen. MeBeSafe wil van tevoren de effectiviteit van elke maatregel eerst analyseren door modellering, gevolgd door gecontroleerde experimenten en veldproeven.

 

Over MeBeSafe
Het project MeBeSafe is op 1 mei 2017 gestart en heeft Europese financiering ontvangen voor een periode van 42 maanden. De deelnemende partners van MeBeSafe zijn:

Institute for Automotive Engineering (ika), RWTH Aachen University
Institute of Highway Engineering (isac), RWTH Aachen University
Chalmers University of Technology, SAFER (Vehicle and Traffic Safety Centre), Zweden
Volvo Car Group, Zweden
TNO, Nederland
Shell International BV, Nederland
Heijmans Wegen BV, Nederland 
SWOV, Nederland
University of Firenze, Italië
Fiat Chrysler Automobiles, Italië
Cranfield University, Verenigid Koninkrijk
Cygnify BV, Nederland
Verkehrsunfallforschung an der TU Dresden GmbH, Duitsland
BMW Group, Duitsland
OFFIS E.V., Duitsland
Kompetenzzentrum – Das virtuelle Fahrzeug, Forschungsgesellschaft mbH/Virtual Vehicle, Oostenrijk

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.