Europese Commissie stond te soepele dieselnorm toe

vrijdag 14 december 2018 Laura Vliek 0 reacties 97x gelezen

De Europese Commissie heeft onder druk te soepele dieselnormen in steden toegestaan. Hierop stapten Madrid, Parijs en Brussel naar de rechter. Zij werden in het gelijk gesteld: de Commissie moet binnen een jaar de normen hebben versoepeld.

De zaak draait om het verschil tussen uitstoottesten op de weg en in een laboratorium, schrijft NOS. Zo bleken auto's van onder meer Fiat en Volkswagen te slagen voor de laboratoriumtest, door daar sjoemelsoftware te gebruiken. De software liet auto's in het laboratorium veel schoner presteren dan op de weg.

 

Andere tests

Hierop besloot de Europese Commissie versnelde tests uit te laten voeren die uitgaan van de werkelijke prestaties op de weg. Veel auto's zouden bij lange na niet door deze test heen komen wanneer daarbij dezelfde strenge normen werden gehanteerd als in het lab. De Europese Commissie bezweek onder hoge druk en besloot hierop veel meer uitstoot toe te staan. 

 

De Europese rechter heeft nu besloten dat de Europese Commissie deze normen nooit had mogen versoepelen. Steden die te kampen hebben met een slechte luchtkwaliteit, gaan hierdoor alleen maar verder achteruit. Alle inspanningen die de steden doen om de luchtkwaliteit te verbeteren, worden door deze soepele normen teniet gedaan. De rechter eist dat de Commissie binnen een jaar met nieuwe, strengere normen komt. Steden zijn daarmee echter nog niet volledig van het probleem af. De auto's die onder de soepele normen zijn goedgekeurd, mogen gewoon blijven rijden. 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.