Gasthoofdredacteur Marieke Martens

donderdag 18 december 2014 288x gelezen

‘Voor mij was dit een mooie exercitie, met zelfs een bijdrage van onze minister’

Marieke Martens, hoogleraar Universiteit Twente, TNO

Marieke Martens, hoogleraar Universiteit Twente, TNO

Wat versta ik zelf eigenlijk onder duurzame mobiliteit?  

Dankbaar maakte ik gebruik van de uitnodiging om gasthoofdredacteur te zijn voor het dossierthema: Duurzame Mobiliteit. Interessant thema, maar erg breed. Dus als eerste vroeg ik me af: ‘wat versta ik zelf eigenlijk onder duurzame mobiliteit?’

 

Voor mij was het direct duidelijk dat het onder meer moest gaan om alternatieve brandstoffen van voertuigen. Maar duurzame mobiliteit is meer. Gaan (deels) automatisch rijdende voertuigen ons duurzaamheid brengen, of moeten we juist inzetten op hoe we reizigers kunnen verleiden om gebruik te maken van de fiets, (elektrisch) OV of willen we juist het aantal verplaatsingen terugdringen? En speelt de infrastructuur hier niet ook een hele grote rol? Ik vrees dat al deze onderwerpen van belang zijn in een poging de wereld een stuk te verduurzamen.

 

Deze vier pijlers vormen voor mij dan ook de basis voor dit dossier in Verkeerskunde. En nu eens niet alleen mensen uit mijn directe netwerk, maar ook ruimte voor mensen die ik (tot nu toe) nog niet kende. Soms voor een overzicht, soms voor die prikkelde visie die u hopelijk aan het denken zet. 

Voor mijzelf was dit een mooie exercitie door dit diverse landschap, met zelfs een bijdrage van onze minister.

 

Noodzaak meersporenbeleid

Mijn zoektocht benadrukt de diversiteit van het onderwerp Duurzame Mobiliteit en de noodzaak van een meersporenbeleid. We maken alleen stappen als we alle sporen volgen, want de infrastructuur bepaalt waar onze bestemmingen liggen en hoe bereikbaar deze zijn met verschillende vormen van transport. En door gedragsbeïnvloeding kunnen we mensen zelf laten kiezen voor duurzame mobiliteit, samen met technische mogelijkheden en alternatieve brandstoffen.

 

Ik hoop hiermee dit brede thema ietwat te hebben ontrafeld. Ik wens u dan ook een mooi leesavontuur in de trein, tijdens het thuiswerken of in uw automatisch rijdend voertuig. Nee, lezen terwijl u zelf auto rijdt moet ik u beroepshalve echt ontraden!

 

Marieke Martens, hoogleraar Universiteit Twente, TNO

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.