‘Grijp unieke kansen binnen Europa’

woensdag 20 december 2017 58x gelezen

‘De groei van de steden in Nederland en Europa is enorm. Door deze concentraties kunnen veel maatschappelijke vraagstukken juist hier opgelost worden. De Europese Commissie ziet dat ook en besteedt daarom, ook voor verkeer en vervoer, meer en meer aandacht aan steden. Zeker nu subsidieprocessen minder ingewikkeld worden, is het dé tijd voor steden om internationaal kansen te grijpen. 

Richard van der Wulp, Planoloog voor de gemeente Rotterdam, stadsontwikkeling

Richard van der Wulp, Planoloog voor de gemeente Rotterdam, stadsontwikkeling

 

 

Bij deze kansen gaat het, zo ervaren wij, niet alleen om geld, maar vooral om het vergaren,  of beter, het samen creëren van nieuwe kennis. Actuele ontwikkelingen als automatische voertuigen, nieuwe vormen van vervoersmiddelen of datasensoren spelen immers in alle steden in Europa.

 

Zo was de gemeente Rotterdam partner in het EU-project Frevue, waarin elektrische vrachtvoertuigen in de praktijk werden getest. Het gaf ons enkele jaren een unieke kijk in de keuken van internationale vervoerders en fabrikanten.

 

Wij leerden wat deze ontwikkelingen betekenen voor de stad en voor de rol van de gemeente. Om goed gebruik te maken van het internationale landschap moet je de ‘Europese’ wegen grondig verkennen. Rotterdam maakt bijvoorbeeld gebruik van de stedennetwerken Polis (www.polisnetwork.eu) en Eurocities (www.eurocities.eu), die beide zeer veel kennis en een groot netwerk hebben. Zij kunnen je altijd helpen.

 

Tot de jaarlijkse Polis-conferentie begin december was Rotterdam ook voorzitter van dit netwerk. Nóg zo’n unieke kans om zo volledig mogelijk invloed te hebben op het internationale beleidsveld.’ 

 

 

 

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.