Groei van goederenvervoer sterkst op de weg

dinsdag 13 februari 2018 Guus Puylaert 0 reacties 102x gelezen

Uit de 24e editie van de Korte Termijn Voorspeller (KTV) van onderzoeksbureau Panteia blijkt, dat het totale goederenvervoer in 2018 groeit met 3,3 procent. Het wegvervoer groeit het sterkst: 3,8 procent.

Het volume in de binnenvaart groeit naar verwachting met 2,3 procent en het spoorvervoer met 2,8 procent. Door de positieve economische vooruitzichten op korte termijn wordt voor alle modaliteiten meer groei verwacht ten opzichte van 2017.

Economische groei
Nederland heeft in 2018 te maken met brede economische groei bij bedrijven en huishoudens, meer wereldhandel en meer overheidsbestedingen. Dat in tegenstelling tot de eurozone, waar de economische groei iets terugloopt.

Wegvervoer
Voor 2018 zijn de vooruitzichten voor het wegvervoer gunstig. De kilometerheffing komt er nog niet, waardoor het beroepsgoederenvervoer geen stijging in belasting ziet. Omdat de vraag naar vervoer stijgt, stijgt ook de werkgelegenheid en wordt een tekort aan personeel verwacht.

Binnenvaart
Doordat de verwachtingen in de bouwsector goed zijn, stijgt het vervoer van bouwmaterialen voor 2018 bovengemiddeld. Daardoor wordt een flinke groei in het binnenvaartvervoer van containers in haventerminals in Rotterdam en Antwerpen voorspeld. Door het tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft de binnenvaart kans om meer vervoerscapaciteit te bieden.

Spoor
De negatieve gevolgen van de Rastatt-stremming lijken mee te vallen als men kijkt naar het vervoerde volume in 2017. Daardoor heeft er in 2017 geen negatieve trendbreuk plaatsgevonden. De verwachting voor 2018 is dat het vervoerde volume per spoor zal toenemen met 2,8%. Per deelgroep zijn er wel verschillen, zo wordt een daling in het vervoer van deelgroep kolen verwacht.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.