Het fenomeen ‘neptijdschriften’ bekend bij Nederlandse academici

donderdag 16 augustus 2018 redactie 0 reacties 223x gelezen

Nederlandse wetenschappers publiceren tegen forse betalingen met publieksgeld in ‘neptijdschrijften’, die geen wetenschappelijke status hebben, schrijft de Volkskrant op 8 augustus. Hoe zit dat in Delft, bijvoorbeeld met de publicaties vanuit onderzoeksschool TRAIL, een samenwerkingsverband voor promovendi van zes nationale technische universiteiten? “Er  wordt over gesproken onder academici”, zegt Bert van Wee, wetenschappelijk directeur. “We kennen allemaal het concept.”
Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid en wetenschappelijk directeur TRAIL

Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid en wetenschappelijk directeur TRAIL

Van Wee heeft dan ook geen reden om aan de strekking van het artikel te twijfelen, maar kan het persoonlijk niet bevestigen. ”Het feit dat ik nog van niemand heb gehoord dat ze ‘erin zijn getrapt’,  kan misschien betekenen dat ze zich ervoor schamen en het niet vertellen. Maar het kan ook zijn dat het in mijn kringen niet voorkomt.”

Publicatiebeleid
Hoewel het fenomeen bekend is, houdt TRAIL geen lijst bij van neptijdschriften. “Het publicatiebeleid maken de promotoren en dagelijkse begeleiders samen en verschilt per aangesloten groep. Vaak is er beleid op het niveau van de universiteit, faculteit of vakgroep. Een veel voorkomende strategie is: alleen ISI-tijdschriften, plus enkele recent opgerichte tijdschriften met bekende academici in de editorial board. Nieuwe journals krijgen pas na jaren de ISI-status.” ISI staat voor, Institute for Scientific Information.

Open acces
Er lopen discussies over ‘open access’, weet Van Wee. “Sommige journals zijn in het geheel open access. Meestal betaalt de auteur aan het journal voor de kosten.” Ook zijn er journals die op zich niet open access zijn, maar waar je tegen betaling artikelen wel open access in kan publiceren.

Belastingbetaler
Steeds meer organisaties vinden dat de toekomst open access moet zijn. Terecht vindt Van Wee, want als onderzoek betaald wordt door de belastingbetaler, is het vreemd dat die alsnog ook moet betalen voor de publicaties. Bovendien: “ Niet-open acces is niet goed voor de potentiele lezers, voor kennisdisseminatie, en voor onderzoekers. De enige die er baat bij hebben, zijn de uitgevers.” Er lopen via de VSNU (koepelorganisatie NL universiteiten) onderhandelingen hierover met uitgevers", aldus van Wee.

Meer informatie: Het Volkskrantartikel

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.