Hulp bij afweging noodzaak paaltjes op fietspaden

vrijdag 25 mei 2012 0 reacties 578x gelezen

Het Fietsberaad heeft een concept-keuzeschema gemaakt dat helpt bij het afwegen van de noodzaak en een veilige vormgeving van paaltjes op fietspaden. Aan de hand van reacties uit de praktijk wordt het schema bediscussieerd tijdens een themabijeenkomst.

Paaltjes op fietspaden leveren jaarlijks een paar honderd ernstig gewonde fietsers op.(Foto: J.Hermsen/Verkeerskunde 3 2012)

Paaltjes op fietspaden leveren jaarlijks een paar honderd ernstig gewonde fietsers op.(Foto: J.Hermsen/Verkeerskunde 3 2012)

Paaltjes op fietspaden kunnen een goedkope en effectieve manier zijn om auto's te weren, maar ze zijn ook een bron van discomfort en onveiligheid. Jaarlijks raken een paar honderd fietsers ernstig gewond als gevolg van aanrijdingen met paaltjes. Volgens de CROW-aanbevelingen mogen wegbeheerders alleen paaltjes toepassen als dit strikt noodzakelijk is. De praktijk is anders. Daarom heeft het Fietsberaad een concept-keuzeschema opgesteld, dat helpt bij afwegingen over noodzaak en bij een veilige vormgeving.

 

Themabijeenkomst
Het Fietsberaad ontvangt graag reacties van mensen uit de praktijk om het keuzeschema te kunnen verbeteren. Het concept-keuzeschema wordt verder gepresenteerd en bediscussieerd tijdens de themabijeenkomst op 7 juni in Gouda.

 

Ribbelmarkering
Tijdens de bijeenkomst zal ook aandacht zijn voor de inleidende ribbelmarkering bij palen midden op het fietspad  Hoewel de ribbelmarkering al jaren in de CROW-aanbevelingen staat, wordt deze nauwelijks toegepast. Het Fietsberaad wil binnenkort samen met leveranciers en wegbeheerders uitzoeken wat de belemmeringen zijn, om vervolgens met betaalbare oplossingen te komen. Tijdens de bijeenkomst zal een leverancier aanwezig zijn om samen proefopstellingen te bespreken.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.