Literatuurtip: ‘Rijden onder spanning. Waarheen met de elektrische auto?’

vrijdag 12 juli 2013 Verkeerskunde 4/2013 198x gelezen

De elektrische auto staat bij veel partijen hoog op de agenda: bijna alle grote autofabrikanten richten zich op de ontwikkeling van elektrisch aangedreven auto’s, momenteel rijden zo’n 1800 mensen in Nederland in volledig elektrische auto’s. Volgens overheidsplannen moet dit aantal uitlopen tot 200.000 in 2020.

In ‘Rijden onder spanning, waarheen met de elektrische auto?’ gaat wetenschapsjournalist Rijkert Knoppers in op de technologische ontwikkelingen. Hij belicht diverse nieuwe modellen accu’s, de nieuwe noodzakelijke infrastructuur voor een netwerk van oplaadpalen en de veiligheid van de elektrische auto. Hierbij vergelijkt hij voortdurend de elektrische auto met de brandstofcelauto – die aan boord met waterstof stroom produceert – om antwoord te krijgen op: wie gaat deze ‘rally’ winnen? En: kan de elektrische auto een serieus alternatief vormen voor de benzine- of dieselauto’s? ‘Het hangt erg van het gebruik af, of de elektrische auto de benzine- of dieselauto kan vervangen,’ stelt Knoppers. ‘De geringe actieradius van de elektrische accuauto kan nadelig werken, maar bijvoorbeeld bij gebruik voor woon-werk verkeer speelt dit aspect meestal nauwelijks een rol.’

 

Ook voor verkeerskundigen is dit boek een must. Knoppers: ‘De elektrische auto kan van grote betekenis zijn voor de verbetering van het stedelijk milieu. Voor verkeerskundigen ligt hier de uitdaging hoe het gebruik van elektrisch vervoer het beste te stimuleren valt, bijvoorbeeld door de gunstige plaatsing van oplaadpalen.’ (JvL)

 

Dit boek is zonder verzendkosten te bestellen via: www.rijkertknoppers.nl

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.