Milieudefensie strijdt verder om gezonde lucht

dinsdag 23 januari 2018 Guus Puylaert 0 reacties 72x gelezen

Milieudefensie is op 23 januari in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank van 27 december in de zaak voor gezonde lucht.

De rechter oordeelde toen dat de Staat niets te verwijten valt. De 58 mede-eisers konden hun belangen niet bij de rechter verdedigen, aldus de rechter. Milieudefensie vecht dit vonnis aan en eist in beroep zowel gezonde lucht als toegang tot de rechter voor alle mede-eisers in deze zaak.

Europese wetgeving
De Nederlandse staat moet zich namelijk aan de wet houden, stelt Anne Knol, campagneleider duurzame mobiliteit bij Milieudefensie. In de Europese wetgeving is in 2008 namelijk bepaald hoeveel vervuilende stoffen er maximaal in de lucht mogen zitten. Nederland voldeed niet aan die norm, maar beloofde na uitstel de luchtkwaliteit op orde te brengen.

Knol: “Ik snap niet dat de rechter oordeelt dat het voor de Staat te moeilijk is om aan de wet te voldoen. Ze hebben jarenlang de tijd gehad om effectieve maatregelen te nemen. Intussen blijven mensen ziek worden door dit falende overheidsbeleid.”

De Gezondheidsraad publiceerde op 23 januari het rapport ‘Gezondheidswinst door schonere lucht’, dat onderstreept hoe ernstig de gezondheidseffecten van luchtvervuiling zijn. Dit rapport bevestigt volgens Milieudefensie de noodzaak om wat aan de luchtkwaliteit te doen.

Eerder wel gelijk
Op 7 september gaf de rechtbank Milieudefensie nog gelijk in een spoedprocedure. De Staat moest aan de slag om de luchtkwaliteit zo snel mogelijk te verbeteren.

In de zogenaamde 'bodemprocedure' - de uitgebreidere behandeling van de zaak in november - pleitte Milieudefensie voor verdergaande terugdringing van de luchtvervuiling, op basis van het mensenrecht op een gezonde leefomgeving. Daarop volde de uitspraak op 27 december, waarin de rechter niets zag in een veroordeling van de Staat.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.