MKBA, tussen allergie en religie

donderdag 25 oktober 2018 Niek Mouter 117x gelezen

“De MKBA blijft voor mij een fascinerend instrument. In de praktijk kom ik mensen tegen die de MKBA als een quasi-religie beleven, terwijl ik ook mensen ken die al een zuur gezicht trekken als ze het woord ‘MKBA’ horen.
Niek Mouter, assistent professor TU Delft (TBM) en initiator www.mkba-informatie.nl

Niek Mouter, assistent professor TU Delft (TBM) en initiator www.mkba-informatie.nl

In de wetenschap zie je hetzelfde. Een Nobelprijswinnaar Economie als Kenneth Arrow zweert bij de MKBA, maar er zijn ook Nobelprijswinnaars Economie als Amartya Sen, Daniel Kahneman en Peter Diamond die grote moeite hebben met (aspecten van) de MKBA.  

 

Zelf ben ik een groot voorstander van het instrument. Op internationale congressen ontmoet ik wetenschappers uit de hele wereld. Als je de verhalen uit het buitenland hoort, dan kan je alleen maar concluderen dat we blij mogen zijn met de sterke verankering van de MKBA in de Nederlandse beleidspraktijk.

 

Ik ben er tegelijkertijd van overtuigd dat de MKBA nog verder ontwikkeld kan worden. Geheel in lijn met de visie van mijn favoriete filosoof John Stuart Mill denk ik dat we van criticasters het meest kunnen leren. Daarom lees ik graag boeken van MKBA-criticasters ter inspiratie. Zo ontstond het idee om MKBA’s uit te voeren op basis van burgerwaarden (allocatiebereidheid) in plaats van consumentenwaarden (betalingsbereidheid) tijdens het lezen van het boek ‘Economy of the earth’ van Mark Sagoff.  

 

Als gasthoofdredacteur van dit themanummer heb ik een breed scala aan experts gevraagd om hun licht te laten schijnen over de MKBA. Daarnaast komen concrete innovaties rond het waarderen van investeringen in fietsinfrastructuur en openbare ruimte aan de orde. Ook laat ik een routinier en twee jonge talenten aan het woord. Het thema sluit af met een bijdrage van de consument/burger in de reacties op MKBA uit het Panel ‘Denk mee met de ANWB’.  

 

 

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.