Motorrijders worden vaak over het hoofd gezien in mobiliteitsplannen van gemeenten

vrijdag 20 juli 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 106x gelezen

Niet met de auto naar het werk, maar met bijvoorbeeld de elektrische fiets. Het kan veel bijdragen aan de mobiliteit in de stad. Datzelfde geldt eigenlijk voor motorrijders. Maar tot Verbazing van Vera de Bruijn van Motorrijders Actie Groep wordt deze groep weggebruikers in mobiliteitsplannen vaak vergeten.

De sterk aantrekkende economie van de laatste jaren zorgt er ook weer voor dat het drukker wordt op de weg. Vanuit overheidswege worden er acties ondernomen om mensen uit de auto te krijgen en bijvoorbeeld naar het werk te laten gaan op de fiets of het openbaar vervoer. “Die fiets is echter geen optie als de afstand te groot is”, stelt De Bruijn in haar column. “En het openbaar vervoer is in veel situaties gewoonweg te tijdrovend of simpelweg niet aanwezig.”

Dan blijft, als je niet in de file wil staan, de motor of motorscooter over. En dat is niet alleen beter voor de motorrijder zelf maar ook voor het milieu. De Bruijn geeft in haar column verschillende voorbeelden waarom. “Als motorrijder kun je niet alleen tussen de files doorrijden maar je helpt dezelfde files te reduceren door niet met de auto te gaan.” Als argument geeft ze ook dat de meeste motoren zuiniger rijden dan de meeste auto’s en het scheelt dat, door het tussen de files doorrijden, er niet steeds geremd en opgetrokken hoeft te worden.


Faciliteiten ontbreken vaak
Toch schetst De Bruijn een beeld dat veel autobestuurders, die ook een motorrijbewijs hebben, niet met de motor naar het werk gaan. “Een van de verklaringen is dat faciliteiten voor die motorrijders vaak geheel ontbreken. Op een autoparkeerplaats ga je liever niet staan. Dan neem je veel meer ruimte in dan je nodig hebt. Dat je je motor op zo’n plek niet aan een lantaarnpaal of een ander vast object kunt verankeren, is natuurlijk ook al niet fijn. De parkeergarage dan? Helaas: die voorzieningen zijn vaak uitdrukkelijk niet toegankelijk voor motorrijders."

 

Dan blijft er volgens De Bruijn nog één mogelijkheid over: "Een plek op de stoep zoeken, en dan liefst eentje waar je je motor aan een reling of ander straatmeubilair kunt vastzetten. En dan blijft het nog maar hopen dat je niet door een overijverige controleur op de bon geslingerd wordt, want parkeren op de stoep wordt blijkbaar niet overal gedoogd.”


Verwarrende gemeentelijke regels
De gemeentelijke regels zorgen ook nog wel eens voor verwarring. Op borden wordt aangegeven dat je op een bepaalde plek geen fietsen of bromfietsen mag plaatsen. Maar dat blijkt dan ook voor motorfietsen te gelden. “Nu kun je dat soort gemeentelijke regels en verordening natuurlijk online gaan napluizen voordat je naar de plaats van bestemming rijdt, maar dat is nauwelijks te doen”, aldus De Bruijn. Motorrijders kunnen bijdragen aan het oplossen van de mobiliteitsproblematiek, maar dan moet wel de ruimte geboden om de motor te parkeren vindt De Bruijn. “Het kan makkelijk. Het zou al fijn zijn als er palen komen met een beugel waar je je slot aan vast kunt maken.”

 

Bron: stadszaken.nl. Lees hier de hele column van Vera de Bruijn.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.