Nederlandse VR-fietssimulator wint internationale innovatie-award

woensdag 28 juni 2017 Guus Puylaert 0 reacties 205x gelezen

De virtual-reality-fietssimulator Cyclespex, die door NHTV Breda en provincie Noord-Brabant is ontwikkeld, is één van de winnaars van de ‘European Transport Innovation Challenge 2017’. De Cyclespex won deze award op het congres voor Intelligente Transport Systemen (ITS) in Straatsburg, dat vorige week plaatsvond.

Cyclespex staat voor Cycle and SPatial context EXperience simulator. Door middel van virtual reality wordt een variatie aan verschillende omgevingen gesimuleerd en wordt de fietsbeleving gemeten. In 2015 kwam het eerste model beschikbaar en sindsdien werd het verder ontwikkeld. Zo werd in samenwerking met Universiteit Utrecht de meetmethodiek geoptimaliseerd.

Toepasbaar
In 2015 werd de fietssimulator in Europees verband toegepast, waarbij innovaties rondom snelfietsroutes centraal staan. De uitkomsten die voortkomen uit die project worden direct gebruikt in het fietsmobiliteitsbeleid van provincie Noord-Brabant en haar regionale partners.

Snelfietsroutes
De provincie Noord-Brabant wil in 2020 de slimste fietsprovincie van Nederland zijn. Daarvoor legt het volop snelfietsroutes aan, om het gebruik van de fiets in het dagelijks verkeer te stimuleren. Brabantse burgers worden hierbij betrokken, om op die manier ook een fietsvriendelijk beleid te kunnen voeren.

Samenwerking
Om dit doel te bereiken, werkt de provincie samen met de Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit van NHTV Breda, de gemeente Tilburg en TU/e.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.