Autonoom vervoer zorgt niet per se voor veiligere wegen

donderdag 24 mei 2018
timer 2 min

Zelfrijdende voertuigen beloven fouten door menselijk handelen te kunnen elimineren. Maar de bewering dat dat zelfs tot 90 procent minder verkeersdoden zou leiden, wordt in twijfel getrokken door het International Transport Forum. Een nieuw rapport laat zien dat dat niet goed is getest.

De gedeelde verantwoordelijkheid die robot en menselijke bestuurder in een geautomatiseerd voertuig hebben, kan het maken van beslissingen tijdens het rijden namelijk vermoeilijken. Dat kan het rijden onveiliger maken.

In situaties waarin mensen de controle van robots overnemen, kunnen meer crashes optreden bij 'gemiddelde' bestuurders die normaal geen risico's nemen.

Mensen behouden een voordeel
Volledige automatisering kan het aantal ernstige ongevallen aanzienlijk verminderen. Maar bij een gedeeltelijk geautomatiseerd systeem behouden mensen in vele contexten een voordeel. Om deze kloof te overwinnen en voor volledige automatisering te gaan, zijn meer sensoren en betere connectiviteit met de infrastructuur nodig.

Zulke volledig geautomatiseerde auto’s en ‘connected cars’ zijn echter kwetsbaar voor cyberveiligheidsrisico's. "Het vermijden van crashes zou nooit alleen afhankelijk moeten zijn van de toegang tot gedeelde externe communicatiekanalen", waarschuwt het rapport.

In het rapport wordt aanbevolen om geautomatiseerde voertuigen zó te ontwerpen, dat veiligheidskritische systemen functioneel onafhankelijk zijn en niet uitvallen in geval van connectiviteitsproblemen.

Veilige systeembenadering
Automatisering maakt het dringender om een ??veilige systeembenadering van wegtransport te hanteren. Een veilig systeem organiseert alle elementen van het wegverkeer op zo'n manier dat, wanneer een veiligheidsmechanisme uitvalt, er een nieuwe actie wordt ondernomen om een ??ongeval of op zijn minst ernstig letsel te voorkomen. Door deze benadering toe te passen op automatisch rijden, houdt het verkeerssysteem rekening met machinefouten.

Het rapport waarschuwt voor het gebruik van veiligheidsprestaties van concurrerende geautomatiseerde voertuigen. "Het relatieve veiligheidsniveau van voertuigen zou geen concurrentieprobleem moeten zijn. Het regelgevingskader moet zorgen voor maximaal haalbare verkeersveiligheid, gegarandeerd door de industrie, als een voorwaarde om deze voertuigen te laten opereren", zo staat er in het rapport.

Het Engelstalige rapport ‘Safer Roads with Autonomour Vehicles’ werd geïnitieerd en ondersteund door de Corporate Partnership Board of the International Transport Forum. U kunt het rapport hier downloaden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.