Ban Ki-Moon, Georgieva en Gates leiden nieuwe klimaatcommissie

dinsdag 11 september 2018 Jan Willem Kerssies 22x gelezen

Op initiatief van Nederland start volgende maand een nieuwe internationale klimaatcommissie. Deze Global Commission on Adaptation gaat landen wereldwijd overtuigen zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Onder meer Ban Ki-Moon en Bil Gates zullen acte de présence geven.
Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte vandaag bekend dat voormalig Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties, Bill Gates (Bill & Melinda Gates Foundation) en Wereldbank CEO Kristalina Georgieva op haar uitnodiging leiding gaan geven aan deze commissie. 

Nederland wordt de thuisbasis waar de commissie wordt ondergebracht in het in Rotterdam en Groningen gevestigde Klimaatadaptatiecentrum.

Klimaatadaptatie is actueel 
"Klimaatverandering is niet iets van de verre toekomst, we zitten er middenin,’ aldus de minister bij de starthandeling. "We zien de gevolgen van klimaatverandering bijna dagelijks. Neem de langdurige droogte waar grote delen van Europa op dit moment mee kampen. Met het instellen van de Commissie willen we dat de noodzaak voor klimaataanpassing wereldwijd wordt gevoeld. Ik ben vereerd dat Georgieva, Ban Ki-Moon en Gates op het aanbod zijn ingegaan om deze belangrijke commissie te trekken."

Stap voorwaarts
Volgens Ban Ki-Moon is de aankondiging een cruciale stap voorwaarts om meer aandacht voor en meer beweging te krijgen in klimaatadaptatie."Ik feliciteer minister Van Nieuwenhuizen voor haar rol als initiator van de Global Commission on Adaptation. Ik zie er naar uit om samen met haar en andere wereldleiders onze mondiale missie te beginnen en klimaatadaptatie aan te jagen."

Gevolgen klimaatadaptatie
De gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Grote gebieden worden bedreigd door overstromingen en tegelijk kampen veel regio’s door droogte juist met een watertekort. Langdurige periodes van hitte zullen in de toekomst vaker een probleem vormen voor bijvoorbeeld de infrastructuur en de energievoorziening. De Commissie werkt aan de opgave die voortkomt uit het klimaatakkoord van Parijs.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.