Bredere avondspits zorgt voor congestiegroei

donderdag 7 juni 2018 Guus Puylaert 0 reacties 166x gelezen

Tussen 2014 en 2016 steeg de congestie op het hoofdwegennet met 22 procent. Dat lag deels aan de groei van het zakelijke verkeer en deels aan de gedaalde brandstofprijzen, maar 9 procent van de congestiegroei bleef onverklaarbaar. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) publiceerde op 7 juni een onderzoek naar de achterliggende oorzaken.

Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de congestiegroei komt, door toename van het autogebruik voorafgaand aan de spitsuren. Mensen pasten hun vertrektijdstip aan omdat er in de voorgaande periode ruimte rondom en in de piekuren was ontstaan. Dit leidde tussen 2014 en 2016 echter tot een sterke stijging van het reistijdverlies, met als gevolg een breder wordende avondspits.

Een andere reden is mogelijk het economische herstel in de periode 2014-2016. Volgens het KiM kregen veel mensen een nieuwe baan. Als gevolg daarvan steeg het woon-werkverkeer, omdat mensen verder van hun huis af gingen werken.

Het KiM analyseerde ook de (recente) ontwikkelingen in het rijgedrag van automobilisten en het gevolg daarvan voor de wegcapaciteit en de congestie, zoals smartphonegebruik en interactieve diensten in de auto. Het vermoeden bestaat dat dit invloed heeft op het aantal congesties en reistijdverlies, maar kon niet worden aangetoond.

Lees hier het hele onderzoek.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.