'Brussel heeft aan 25.000 zelfrijdende auto's genoeg'

donderdag 15 maart 2018
timer 2 min

Volgens de Brusselse minister van Mobiliteit Pascal Smet kan de Belgische hoofdstad aan 25.000 zelfrijdende deelauto’s genoeg hebben om aan de mobiliteitsvraag te voldoen. Daarmee zou het mobiliteitsprobleem in Brussel zo goed als zijn opgelost.

Dat zei Smet op het congres Happy Mobility, op 14 maart in Rotterdam. Brussel heeft sinds 1958 - toen de Wereldexpo plaatsvond in die stad - volop de ruimte gegeven aan de auto. Het grootste deel van de historische stadswallen werd gesloopt ten faveure van een zesbaans autoweg, wijken moesten wijken voor doorgaande verbindingen en een vlotte doorstroming werd gegarandeerd door de aanleg van meerdere tunnels.

Toch staat het Brusselse autoverkeer intussen muurvast met dagelijks ruim twee miljoen verplaatsingen per auto. Volgens Smet kan dat over een aantal jaar allemaal zijn opgelost, door vol in te zetten op de elektrische zelfrijdende deelauto.

Believer

“Ja, ik ben een believer”, zei Smet volmondig toen hij het had over automatisch rijden. Volgens berekeningen, gemaakt in opdracht van zijn kabinet, heeft Brussel voldoende aan 25.000 voertuigen om alle autoverplaatsingen in Brussel te faciliteren. “Dat is inclusief alle pendelaars, maar die moeten hun eigen wagen dan wel aan de rand van de stad laten staan”, lichtte Smet toe.

“De vraag is wat we met al die vrijgekomen publieke ruimte gaan doen”, aldus Smet. In zijn visie is er immers aan een fractie van de ruimte voor verkeer voldoende en worden parkeerplaatsen in de stad grotendeels overbodig.

Dat het Smet menens is, blijkt wel uit het feit dat het gewest (samen met de Brusselse gemeenten) de auto stilaan steeds minder ruimte geeft, door het opheffen van parkeerplaatsen en doorgaande verkeersfuncties bij pleinen. Bekende voorbeelden zijn het Beursplein, Flageyplein en in de toekomst ook het Schumannplein bij de Europese Commissie.

Verzet

Daarbij kan hij rekenen op verzet. “Brussel heeft meer parkeerplaatsen dan Parijs en toch vinden Brusselaars dat er te weinig parkeerplekken zijn”, aldus Smet. Het doordrukken van de - in de ogen van sommige bewoners - soms verregaande plannen kwam hem zelfs in sommige gevallen op doodsbedreigingen te staan.

Toch telt hij inmiddels zijn eerste zegeningen: het autogebruik in de Belgische hoofdstad daalt, terwijl het ov- en fietsgebruik stijgen. “Soms moet je mensen wel gelukkig durven maken tegen hun wil in”, aldus de socialist.

 
Auteur: Vincent Wever

Pascal Smet (midden) tijdens Happy Mobility

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.