Drie nieuwe projecten rond Duurzame Businessmodellen gehonoreerd

woensdag 25 april 2018
timer 2 min
Drie consortia van onderzoekers, organisaties en bedrijven ontvangen financiering uit de tweede ronde van het NWO-programma ‘Duurzame Businessmodellen’ (DBMII). In de drie nieuwe onderzoeksprojecten gaat het om de ontwikkeling van duurzame verdien- en verdeelmodellen, circulaire ecosystemen en businessecosystemen in de infrastructuursector. Dit meldt de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Het programma ‘Duurzame Businessmodellen’ is bedoeld om nieuwe kennis en methoden te ontwikkelen die de overgang naar duurzame businessmodellen in Nederland versnellen. De drie nieuwe onderzoeksprojecten kennen een looptijd van vier jaar. In totaal is er ruim 7,5 ton euro gemoeid met de drie projecten. Het betreft de volgende projecten:

Action Repertoire for Distributed Business Models in Inclusive Business Value Chains
Geleid door prof. dr. ir. Petra de Weerd-Nederhof (Universiteit Twente)
Samenwerkende partners: Universiteit Twente en The Next Organization (TNXTO)

Het onderzoek richt zich op het creëren van handelingsperspectief voor de ontwikkeling van duurzame verdien- en verdeelmodellen in het domein van Inclusieve Innovaties. In het onderzoek staan tien cases centraal die gericht zijn op de link tussen het betrekken van lage inkomensgroepen in ontwikkelingslanden en bedrijven in de Nederlandse economie.

Transitioning Towards a Circular Economy: The Role of Circular Start-up Hubs
Geleid door Julian Kirchherr, Dphil (Universiteit Utrecht)
Samenwerkende partners: Universiteit Utrecht, ING en Amsterdam Economic Board (Business Connector – Circular Economy)

Het team onderzoekt of en in welke mate circulaire start-ups ecosystemen ontwikkelen voor hun nieuwe producten en services. Het veldwerk zal worden uitgevoerd in Amsterdam, Berlijn en een derde nog nader te bepalen start-up hub in Europa.

Transitions towards more sustainable business models in a complex stakeholder field

Geleid door Prof. dr. Hans van Kranenburg (Radboud Universiteit)
Samenwerkende partners: Radboud Universiteit, Alliander en TNO

Dit onderzoeksproject is opgezet rondom de succesvolle transitie van business eco-systemen van organisaties in de infrastructuursector in combinatie met hun stakeholders. De kennisdeling leidt tot bredere kennis en ervaring met de integratie van transities in de business eco-systemen in de infrastructuursector.

 
Auteur: Pieter Steenbergen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.