Foutparkeren grootste ergernis in verkeerschaos rondom scholen

vrijdag 7 september 2018
timer 2 min
Het merendeel van de scholen ervaart verkeerschaos in de directe omgeving. Dat blijkt uit een rondgang door RTL Nieuws onder ruim 940 scholen. Vooral foutparkeren, drukke toegangswegen en te hard rijden worden als veelvoorkomend probleem genoemd.

Van de door RTL Nieuws ondervraagde scholen heeft 88 procent te maken met verkeersproblemen. Foutparkerende ouders zijn voor basisscholen ergernis nummer één, zo’n driekwart van de scholen heeft er last van.

Hardnekkig probleem
Karel Brookhuis, hoogleraar verkeerspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt het een hardnekkig en moeilijk uit te roeien probleem. “Een kind laat je niet wennen aan het verkeer als je hem met de auto brengt. Het maakt daarnaast de omgeving gevaarlijk en daardoor durven andere ouders hun kind ook niet op fiets te laten gaan.” Volgens Brookhuis is het bewezen dat kinderen die laat leren fietsen een enorme achterstand hebben tegen de tijd dat ze naar de middelbare school gaan.

Slaande ruzie

Bij basisschool ’t Joppe in Nieuw Vennep lopen de gemoederen hoog op door de verkeerschaos. Directeur Heidi Witjes vertelt het volgende aan RTL Nieuws: “Het is een keer dusdanig uit de hand gelopen dat ouders met elkaar op de vuist zijn gegaan met een gebroken kaak tot gevolg.” De school is al geruime tijd bezig, volgens eigen zeggen al 18 jaar, met de gemeente Haarlemmermeer om te werken aan een veilige infrastructuur. “Het moet klaarblijkelijk een keer verkeerd gaan en dat wil ik niet.” De gemeente zegt dat zij over de wensen van de school in gesprek gaat.

Ongeluk bij middelbare school
Bij middelbare school Pieter Groen in Katwijk ging het al eens mis dit jaar. Een leerling moest na een aanrijding met de ambulance naar het ziekenhuis. Volgens adjunct-directeur gaat het vaker mis. “Er liggen bijna wekelijks kinderen op motorkappen. En de gemeente houdt voet bij stuk dat het niet gevaarlijk is.”

De gemeente Katwijk heeft na onderzoek aanpassingen gedaan in 2017, en zegt dat locaties met veel ongevallen goed in de gaten gehouden worden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.