Gedeelde mobiliteit het toverwoord in Brabant

vrijdag 12 oktober 2018
timer 2 min

Gedeelde mobiliteit is voor de komende jaren in Noord-Brabant het toverwoord. Dat blijkt uit de nieuwe ov-visie van de provincie. Het openbaar vervoer zal dan niet meer alleen bestaan uit bussen en buurtbussen.

Nieuwe concepten als deelfietsen en deelauto’s worden onderdeel van het mobiliteitsaanbod. De provincie zegt zo beter aan te sluiten op de behoeften van de reizigers. Het delen van voertuigen wordt dan gemeengoed.


Veranderende omgeving

Gedeputeerde Christophe van der Maat zegt dat de veranderende omgeving hem verplicht de vraag te stellen of het openbaar vervoer een rol van betekenis kan blijven spelen. “Kunnen we de 90 miljoen euro dat we nu elk jaar inzetten voor onze bussen gebruiken om het slimste en duurzaamste mobiliteitssysteem te bouwen? Een systeem dat nog meer aansluit bij de wensen van de individuele reiziger en ervoor zorgt dat iedereen mee kan blijven doen in onze samenleving.”


Mobiliteitshubs
Centrale mobiliteitshubs worden cruciale linken in Noord-Brabant. De provincie zet daarom in op frequenter en sneller vervoer tussen economische kernregio’s waarbij ook de internationale verbindingen belangrijker worden. “De stations van nu worden ‘mobiliteitshubs’, zegt Van der Maat. “Maar deze kunnen ook op andere plekken ontstaan aan de rand van de stad of op regionale hov-haltes. Plekken waar reizigers hun fiets veilig kunnen stallen, een deelauto kunnen meenemen, een reiziger makkelijk kunnen afzetten op de trein, op een zelfrijdende shuttle naar het stadscentrum stappen en ook meteen een pakketje op kunnen halen of boodschappen kunnen doen bij een pick-uppoint.”

Concessies
Om nieuwe initiatieven in de mobiliteit mogelijk te maken, wil Noord-Brabant in de ov-concessie meer ontwikkelruimte en flexibiliteit bieden. En, zo vinden ze in de provincie, sommige zaken kunnen ook buiten de concessie om geregeld worden. Van der Maat: “Er moet wat mij betreft meer ruimte komen voor verschillende marktpartijen om mobiliteit aan te bieden als daar vraag naar is. Dat maakt ook dat we deze visie nu hebben ontwikkeld. Om in 2022 met een nieuwe ov-concessie te kunnen starten, moeten we nu besluiten wat we in de toekomst belangrijk vinden.”


Prijs
Bij de nieuwe mobiliteitsvormen hoort ook een prijs passend bij de vraag, vindt Brabant. Een deelauto of direct vervoer van deur tot deur is makkelijk en comfortabel dus daarbij past een hogere prijs. Tegelijkertijd moet mobiliteit ook in de toekomst betaalbaar blijven voor groepen die er dagelijks gebruik van maken.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.