Groei van goederenvervoer sterkst op de weg

dinsdag 13 februari 2018 Guus Puylaert 82x gelezen

Uit de 24e editie van de Korte Termijn Voorspeller (KTV) van onderzoeksbureau Panteia blijkt, dat het totale goederenvervoer in 2018 groeit met 3,3 procent. Het wegvervoer groeit het sterkst: 3,8 procent.

Het volume in de binnenvaart groeit naar verwachting met 2,3 procent en het spoorvervoer met 2,8 procent. Door de positieve economische vooruitzichten op korte termijn wordt voor alle modaliteiten meer groei verwacht ten opzichte van 2017.

Economische groei
Nederland heeft in 2018 te maken met brede economische groei bij bedrijven en huishoudens, meer wereldhandel en meer overheidsbestedingen. Dat in tegenstelling tot de eurozone, waar de economische groei iets terugloopt.

Wegvervoer
Voor 2018 zijn de vooruitzichten voor het wegvervoer gunstig. De kilometerheffing komt er nog niet, waardoor het beroepsgoederenvervoer geen stijging in belasting ziet. Omdat de vraag naar vervoer stijgt, stijgt ook de werkgelegenheid en wordt een tekort aan personeel verwacht.

Binnenvaart
Doordat de verwachtingen in de bouwsector goed zijn, stijgt het vervoer van bouwmaterialen voor 2018 bovengemiddeld. Daardoor wordt een flinke groei in het binnenvaartvervoer van containers in haventerminals in Rotterdam en Antwerpen voorspeld. Door het tekort aan vrachtwagenchauffeurs heeft de binnenvaart kans om meer vervoerscapaciteit te bieden.

Spoor
De negatieve gevolgen van de Rastatt-stremming lijken mee te vallen als men kijkt naar het vervoerde volume in 2017. Daardoor heeft er in 2017 geen negatieve trendbreuk plaatsgevonden. De verwachting voor 2018 is dat het vervoerde volume per spoor zal toenemen met 2,8%. Per deelgroep zijn er wel verschillen, zo wordt een daling in het vervoer van deelgroep kolen verwacht.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.