Jongeren willen stoppen met rijden onder invloed van drugs

dinsdag 4 september 2018
timer 1 min
Van de jongeren die onder invloed van drugs autorijden wil 53 procent daarmee stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert onder 364 jongeren. De gevaren van drugs worden als hoofdreden genoemd.

De 47 procent die niet wil stoppen zou dat wel overwegen als er betere alternatieven voor vervoer naar huis zouden zijn, vrienden drugs in het verkeer niet meer accepteren of de pakkans groter is. Van die 47 procent geeft twintig procent aan wel te willen minderen. Een kleine groep van de ondervraagde jongeren geeft aan geen enkele reden te zien om te stoppen met drugsgebruik in het verkeer.

Er zijn verschillende situaties wanneer jongeren onder invloed van drugs autorijden zoals de terugweg van een festival of na het uitgaan.

‘Meer dan intentie nodig’
Een voornemen hebben om te stoppen is wat anders dan daadwerkelijk stoppen zo klinkt het vanuit TeamAlert. “Er is meer dan een intentie nodig”, zegt directeur-bestuurder Henk Schavemade van TeamAlert. “Hiervoor moet minimaal de sociale norm omtrent drugsgebruik in het verkeer veranderen. Dit doet TeamAlert door voorlichting aan deze jongeren te geven middels interventies en campagnes." 

Ook een goede handhaving is volgens Schavemade van groot belang.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.