Kabinet wil 200.000 extra forensen de fiets op

dinsdag 12 juni 2018 Guus Puylaert 0 reacties 215x gelezen

Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) heeft aangekondigd 200.000 extra forensen te willen stimuleren de auto links te laten liggen en te kiezen voor de fiets. In totaal moet 3 miljard meer aan fietskilometers gemaakt worden.

Meer dan de helft van de autoritten in het woon-werkverkeer gaat over een afstand van minder dan 7,5 kilometer. Een afstand, die ideaal is voor de fiets, aldus Van Veldhoven. En meer dan de helft van de werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk: die afstand kan per e-bike worden afgelegd.

Deze cijfers worden onderbouwd door de RAI Vereniging. Volgens Steven van Eijck is de groei van het fietsgebruik één van de sleutels tot effectief mobiliteitsbeleid.

Fiscale regeling
Die groei wil Van Veldhoven bewerkstelligen, door met grote landelijke werkgevers en het MKB in gesprek hoe bestaande (fiscale) regelingen optimaal benut kunnen worden. Bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding van 19 cent per km die werknemers kunnen krijgen of het inzetten van de vergoeding voor een nieuwe fiets.

Kwart miljard investeren
Verder investeert het kabinet 100 miljoen euro voor het versnellen van de aanleg van fietsroutes en het innoveren en vergroten van stallingsmogelijkheden bij stations. 74 miljoen gaat naar de aanpak van het tekort van stationsfietsenstallingen, waarbij rekening wordt gehouden met elektrische fietsen, speed pedelecs en bakfietsen. 26 miljoen gaat naar de aanleg van nieuwe fietsroutes.

Samen met de regio
De staatssecretaris wil ook dat de regio bijdraagt aan fietsstimulering, dus beperkt de overheid zich tot 40 procent van de daadwerkelijke projectkosten. Dat kan oplopen tot een kwart miljard euro.

Bij de selectie van projecten gaat de voorkeur uit naar kortetermijnprojecten, die binnen deze kabinetsperiode uitgevoerd kunnen worden en die passen in een regionale aanpak van fietsstimulering waarbij werknemers betrokken zijn.

 

Nationaal Fietscongres

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven opent op 21 juni het Nationaal Fietscongres. Zij zal haar plannen om meer mensen op de fiets te krijgen verder toelichten. "Het is mijn ambitie om te zorgen dat de mensen vlot naar hun werk, school of vrienden kunnen. De fiets levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid en de leefbaarheid."
Meer informatie over het Nationaal Fietscongres.

 

Verkeer in Beeld

Ook licht Van Veldhoven haar plannen uitgebreid toe in gesprek het blad Verkeer in Beeld, thema 'Fiets', dat komende vrijdag verschijnt. U kunt het artikel lezen door lid te worden.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.