Meerderheid voor helmplicht voor snorfietsen

woensdag 12 december 2018 Jan Willem Kerssies 2 reacties 182x gelezen

De meerderheid van de Tweede Kamer is voor een helmplicht voor snorfietsers. Zo’n 130 artsen ondertekenden een brandbrief waarin zij pleiten voor een helmplicht. Minister Cora van Nieuwenhuizen zegt de helmplicht te willen onderzoeken.

De artsen stellen dat fietsers, voetgangers, ouders, hulpverleners constateren dat de snorfiets in  praktijk vaak een bromfiets is, door gewicht, volume en soms ook de snelheid na opvoeren. In Europa is geen ander land zonder helmplicht voor de snorfiets. Daarnaast stelt de stichting Wetenschappelijke Onderzoek Verkeersbeleid: "Een groot deel van het ernstig hoofdletsel onder snorfietsers had voorkomen kunnen worden als ze een helm hadden gedragen. Het percentage hersenletsel ligt onder snorfietsers dus beduidend hoger dan onder bromfietsers en motorrijders."

Ruime meerderheid
De oproep van de artsen heeft de steun van drie van de vier coalitiepartijen. CDA en ChristenUnie en D66 zijn voor een helmplicht, waarbij D66 wijst op het stijgende aantal doden in het verkeer. De drie coalitiepartijen krijgen steun van de oppositiepartijen SP, 50PLUS, GroenLinks en SGP. De VVD en PVV zijn tegen een helmplicht. Bij de VVD vragen ze zich af wat de volgende stap is: "Een verplichte fietshelm?" Bij de PVV vinden ze dat mensen zelf moeten beslissen of ze wel of geen helm dragen.

Meer onderzoek
Snorfietsen met een blauw nummerbord mogen maximaal 25 kilometer per uur op het fietspad rijden, waarbij een helm niet verplicht is. Volgens de artsen zorgt de snorfiets voor tientallen doden en veel hersenletsel. De Tweede Kamer debatteert morgen met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) over verkeersveiligheid. De minister laat weten open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht.


Reacties

Reacties

Piet 19/02/2019 17:23

Een snorfiets die harder kan dan 25km moet in
in beslag genomen worden dat is namelijk een brommer en geen snorfiets. Ga dat eerst eens handhaven overheid!

jos leijten 24/01/2019 10:59

super idee, hadden we al veel eerder moeten doen.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.