Meerderheid voor helmplicht voor snorfietsen

woensdag 12 december 2018
timer 2 min
De meerderheid van de Tweede Kamer is voor een helmplicht voor snorfietsers. Zo’n 130 artsen ondertekenden een brandbrief waarin zij pleiten voor een helmplicht. Minister Cora van Nieuwenhuizen zegt de helmplicht te willen onderzoeken.

De artsen stellen dat fietsers, voetgangers, ouders, hulpverleners constateren dat de snorfiets in  praktijk vaak een bromfiets is, door gewicht, volume en soms ook de snelheid na opvoeren. In Europa is geen ander land zonder helmplicht voor de snorfiets. Daarnaast stelt de stichting Wetenschappelijke Onderzoek Verkeersbeleid: "Een groot deel van het ernstig hoofdletsel onder snorfietsers had voorkomen kunnen worden als ze een helm hadden gedragen. Het percentage hersenletsel ligt onder snorfietsers dus beduidend hoger dan onder bromfietsers en motorrijders."

Ruime meerderheid
De oproep van de artsen heeft de steun van drie van de vier coalitiepartijen. CDA en ChristenUnie en D66 zijn voor een helmplicht, waarbij D66 wijst op het stijgende aantal doden in het verkeer. De drie coalitiepartijen krijgen steun van de oppositiepartijen SP, 50PLUS, GroenLinks en SGP. De VVD en PVV zijn tegen een helmplicht. Bij de VVD vragen ze zich af wat de volgende stap is: "Een verplichte fietshelm?" Bij de PVV vinden ze dat mensen zelf moeten beslissen of ze wel of geen helm dragen.

Meer onderzoek
Snorfietsen met een blauw nummerbord mogen maximaal 25 kilometer per uur op het fietspad rijden, waarbij een helm niet verplicht is. Volgens de artsen zorgt de snorfiets voor tientallen doden en veel hersenletsel. De Tweede Kamer debatteert morgen met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) over verkeersveiligheid. De minister laat weten open te staan voor meer onderzoek naar de effecten van een helmplicht.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.