Prognose goederenvervoer is positief ondanks verschillende uitdagingen

donderdag 9 augustus 2018
timer 2 min

Het goederenvervoer zit in de lift. Onderzoeksbureau Panteia verwacht in 2018 een groei van 3,3 procent voor het totale goederenvervoer. Dit blijkt uit de 35e editie van de Korte Termijn Voorspeller (KTV) van Panteia. Er zijn echter wel economische ontwikkelingen die de groeiverwachtingen voor goederenvervoer temperen in 2019.

Hiermee doelt Panteia vooral op de importheffingen met betrekking tot de V.S., een hogere olieprijs en een binnenlandse koopkracht die in 2018 niet hard groeit. Ook de energietransitie in Duitsland is van invloed. De nationale en internationale economie doen het goed en dat heeft een positief effect op het volume goederenvervoer.

Prognose binnenvaartvervoer; daling deelgroep energie
Er wordt een daling van vervoerd volume in de deelgroep Energie verwacht. Vooral het vervoer van kolen naar Duitsland neemt sterk af door de energietransitie aldaar. In de overige deelgroepen ziet het er beter uit. Daardoor komt de totale prognose binnenvaart uit in 2018 op 0,6 procent groei en 0,3 in 2019.

Wegvervoer groeit ondanks uitdagingen
Op korte termijn zijn er een aantal uitdagingen voor wegvervoerbedrijven. Naar alle waarschijnlijkheid blijft de olieprijs de komende periode hoog. Daarnaast zijn er plannen om de kilometerheffing voor vrachtwagens versneld in te voeren en in Duitsland gaat de tol in 2019 omhoog. Ook ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, het capaciteitsprobleem door het tekort aan chauffeurs blijft aanwezig, moeten nauwlettend in de gaten gehouden worden. In 2018 is er een verwachte groei van 3,8 procent van het wegvervoer, ruim één procent meer dan de prognose van 2019.

Belangrijke ontwikkelingen in het spoorvervoer
Spoorgoederenvervoer staat positief op de politieke agenda. De gebruikersvergoeding spoor gaat omlaag in 2019 in zowel Duitsland als in Nederland. Daarnaast zijn er initiatieven om spoorvervoer te stimuleren op de middellange termijn. In 2018 verwacht Panteia 2,8 procent groei. Net als in de binnenvaart, zit de volumegroei bij de producten die niet aan kolen zijn gerelateerd.

De volledige rapportage kunt u bestellen bij Panteia.

 
Auteur: Enno Wigger

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.