Recordaantal kampeermiddelen in Nederland

maandag 9 juli 2018 Guus Puylaert 86x gelezen

Veel Nederlanders lijken zich vast klaar te maken voor een kampeervakantie. Meer dan ooit, zelfs. Nederland telt voor het eerst meer dan 550.000 caravans en campers, blijkt uit cijfers van brancheorganisaties BOVAG en Kamper en Caravan Industrie (KCI).

“Nog nooit hadden de Nederlanders zoveel kampeermiddelen in bezit”, aldus Hans Louwers, secretaris van de KCI.

Volgens Louwers is het daadwerkelijke aantal nog hoger, omdat alleen de gekentekende kampeermiddelen zijn meegerekend. Op peildatum 1 juli 2018 stonden de tellers op 437.442 caravans en 115.359 kampeerauto’s.

“Als we daar ook nog de lichte caravans zonder eigen kenteken, de vouwwagens en ook alle tenten bij tellen, dan komen we naar schatting uit op een aantal van ruim anderhalf miljoen kampeermiddelen”, zegt Louwers. “Bovendien zijn er 3,9 miljoen Nederlanders die één of meerdere malen per jaar kamperen.”

Kampeerland bij uitstek
Ten opzichte van een jaar geleden steeg de verkoop van nieuwe campers in het eerste half jaar van 2018 met 16,1 procent tot 1461 exemplaren. De caravanverkoop bleef stabiel: 4426 stuks. Siewert Gorter, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven: “Het aantal kampeerauto’s in Nederland is de afgelopen tien jaar verdubbeld en ook vouwwagens zijn weer helemaal terug van weggeweest. We zijn en blijven een op-en-top kampeerland.”

Frankrijk en Gelderland
In totaal kiezen 2,7 miljoen Nederlanders voor een kampeervakantie in het buitenland, waarbij Frankrijk veruit het populairst. Meer dan 1 miljoen mensen kiezen Frankrijk als bestemming. Maar ook in eigen land vinden veel kampeervakanties plaats: 2,5 miljoen in totaal. Gelderland gaat daar aan kop met 509.000 kampeervakanties.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.