Rli: inrichting stad kan gezondheid inwoners vergroten

woensdag 18 april 2018 Pieter Steenbergen 117x gelezen

Het leven in de stad kan een stuk gezonder als de overheid hieraan meer aandacht geeft. Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn vandaag verschenen advies ‘De stad als gezonde habitat: gezondheidswinst door omgevingsbeleid’. Het advies is aangeboden aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Ellen Peper (l) en Erik Jan van Kempen (r) overhandigen het advies aan Jan Jaap de Graeff, de voorzitter van de Rli.

Ellen Peper (l) en Erik Jan van Kempen (r) overhandigen het advies aan Jan Jaap de Graeff, de voorzitter van de Rli.

Volgens Rli kijken steden vaak alleen naar het halen van de wettelijk vastgestelde milieunormen. De adviesraad pleit ervoor om de gezondheid in de stad ook via andere maatregelen te bevorderen. Met een gezonde inrichting kunnen steden veel meer doen om mensen meer te laten bewegen of minder stress te laten ervaren, zo stelt de raad in haar persbericht.

 

Omgevingswet

Gemeenten moeten aan de slag met de nieuwe Omgevingswet, waarvoor de raad enkele handvaten aanreikt. 'Denk aan het stimuleren van beweging via netwerken van fiets- en wandelpaden. Ook kunnen overheden een aantrekkelijke openbare ruimte creëren die ontmoetingen stimuleert en ontspanning mogelijk maakt. Bovendien is gezondheidswinst te behalen in gebouwen en hun directe omgeving, bijvoorbeeld door een slimme plaatsing van trappen en liften, door afwisseling van drukke en rustige ruimtes en door het aanleggen van omliggend groen'. De raad pleit er voor dat steden dit soort maatregelen met voorrang nemen in buurten met een gezondheidsachterstand.

 

Taal

Voor het ontwikkelen van een samenhangende visie op de gezonde stad is het belangrijk dat mensen met verschillende achtergrond elkaars taal leren: arts en stedenbouwer zijn beiden nodig voor een gezond stadsplan. Ook is van belang dat steden zorgverzekeraars, corporaties, bedrijven en burgers nauw betrekken bij keuzes voor de gezonde leefomgeving.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.