Sterkste groei voor de transportsector sinds tweede kwartaal 2011

woensdag 12 december 2018
timer 2 min
De totale omzet van de transportsector groeide in het derde kwartaal van dit jaar met 5,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzetstijging geldt voor bijna alle deelbranches en was het sterkst bij de binnenvaart en de koeriersdiensten. Zo blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van het CBS.

In de binnenvaart steeg de omzet met 17,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Binnenvaartschippers vervoerden 5 procent minder goederen. Dit komt met name door de lage waterstand. Schepen konden hierdoor minder vracht vervoeren en dat gaf schippers de onderhandelingspositie om hogere tarieven te vragen. Ook kregen de binnenvaarders een laagwatertoeslag om extra kosten te compenseren.

Door de populariteit van webwinkels steeg de omzet van koeriers in het derde kwartaal met ruim tien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De online omzet van de detailhandel steeg met bijna 18 procent.

Eén uitzondering

Ook de omzet in de meeste andere deelbranches hebben een stijging in het derde kwartaal. De enige uitzondering is de dienstverlening voor vervoer over water. Deze deelbranche kent een omzetdaling van bijna 0,5 procent. De omzet van opslagbedrijven steeg met ruim negen procent, de grootste groei na die van de binnenvaart en de koeriers.

De grootste bedrijfstakken in de transportsector, het goederenwegvervoer en de expediteurs, zagen de omzet toenemen met respectievelijk 6,4 procent en 4,8 procent.

Groei blijft stijgen
De omzet zal in het vierde kwartaal blijven stijgen, zo verwacht 33 procent van de bedrijven in de transportsector. Meer dan de helft denkt dat de omzet gelijk blijft. Zo’n 84 procent verwacht de prijzen niet aan te passen. Het aantal vacatures in de sector heeft vanaf de tweede helft van 2015 een stijging. Toch verwacht één vijfde van de ondernemers in de transportsector meer personeel in dienst te hebben in het vierde kwartaal.

Bekijk hier alle cijfers van het CBS.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.