Terugblik op het ITS Forum 2018 in Utrecht

vrijdag 21 december 2018
timer 3 min

'Traffic Management in a Changing World' was het thema van het ITS Forum 2018 dat op 14 en 15 november werd georganiseerd door Rijkswaterstaat als partner in het Europese ITS Platform en de ITS Corridor-projecten. Het forum vond plaats in het LEF Future Centre in Utrecht. Een terugblik. 

“De kerntaak verkeersmanagement door wegautoriteiten blijft het managen van de wegcapaciteit, maar de focus verschuift naar data-uitwisseling en nauwere samenwerking tussen publieke en private dienstverleners, zo stelt minister Cora van Nieuwenhuizen van IenW in haar openingsspeech. Prioriteiten hierin zijn: effectiviteit, technologische neutraliteit, praktische toepassingen en samenwerking ‘over grenzen, merken en systemen heen’. Privacy en databeveiliging zijn harde voorwaarden waar de minister op zal toezien. 

Federica Polce, coördinator van het ITS Platform roemde namens het Italiaanse ministerie van Infrastructuur en Transport de resultaten van het ITS-Platform en de ITS-corridor-projecten en benadrukte hierbij het belang van ‘daadwerkelijke implementatie-activiteiten’. 

In een debat met Matthew Baldwin (EC), Serge van Dam (ministerie IenW), Nick Cohn (TomTom) en Roberto Arditi (Europese ITS-Platform), werden begrip en respect voor elkaars businesscases als eerste vereisten genoemd. 

Connected Europe

Herald Ruijters, directeur bij DG Move, benadrukte het belang van een ‘connected Europe’, ook in het licht van de aanstaande Brexit en noemde de Connecting Europe Facility (CEF) als belangrijk instrument om die connectiviteit te bereiken. Ondertussen werkt de EC aan een interne Europese vervoerruimte, waarbij de ‘harde’ infrastructuur van de CEF-corridors wordt geïntegreerd met een digitale laag van diensten en implementaties op de ITS-corridors, zo vertelde hij.

Jan Willem Tierolf, coördinator ITS bij Rijkswaterstaat, benoemde het belang van deze digitale laag van ITS-diensten: het zijn kosteneffectieve instrumenten om de verkeersveiligheid en intermodaliteit te verbeteren en tegelijkertijd de congestie en uitstoot te verminderen.

In de tweede paneldiscussie nodigde Ruijters het ITS Platform en de ITS-corridorprojecten uit om hun kennis en ambities te delen met de Core Network Corridors en om een actieve rol te spelen in de Core Network Corridor Fora.

ITS en de fiets

In de afsluitende sessie schetsten externe stakeholders de rol van de overheid versus die van de private markt: wegbeheerders past volgens hen de rol van dirigent om de maatschappelijke waarde van nieuwe technologie te bewaken.

Al fietsend sloot Johan Diepens, directeur Mobycon, het forum af met de boodschap dat ITS zijn weg ook heeft gevonden naar het fietsdomein, waaronder in fietsparkeerverwijssystemen, floating bicycle data en de connected fiets.

De samenvattingen en presentaties van de sessies en een foto-impressie van het ITS Forum 2018 vindt u op http://www.itsforum2018.eu.

 
Auteur: Ronald Jorna, Mobycon

Cora van Nieuwenhuijzen opende het ITS Forum 2018

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.