Zo moet de Randstad bereikbaar blijven

dinsdag 20 maart 2018
timer 2 min

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) groeit naar schatting tot 2040 met 250.000 en Rotterdam – Den Haag (MRDH) met 240.000 woningen. Om de Randstad toch bereikbaar te houden, investeert het kabinet daarom in de bereikbaarheid van beide regio’s. Daartoe maakte het vrijdag 15 maart afspraken met de MRA en MRDH.

Amsterdam
Om aanvullende maatregelen voor de wegen in regio Amsterdam te realiseren, is 200 miljoen extra gereserveerd. Zo wordt gewerkt aan de verbreding van de wegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere (A6, A1, A9), krijgt de A10 Zuid er rijstroken bij en loopt er een onderzoek naar de verbreding van de A7 tussen Hoorn en Amsterdam.

30 miljoen euro is bestemd voor het Rottepolderplein, een van de oudste knooppunten van Nederland waar bijna elke dag files staan.

Verder start een breed onderzoek naar de toekomst van de ringen om Amsterdam. In dit onderzoek wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheden voor versteviging van de A9, zodat het doorgaande verkeer beter gescheiden kan worden van het verkeer dat de stad in gaat.

Rotterdam – Den Haag
In de MRDH starten binnenkort de werkzaamheden voor de nieuwe snelweg de A16. Daarnaast komt er een snelweg naar de haven, de Blankenburgverbinding, en loopt er een onderzoek naar de verbreding van de A20 tussen tweede Nieuwerkerk aan de IJssel en Gouda.

Ook voor deze regio is 200 miljoen euro apart gezet voor de aanpak van de wegen. Het kabinet en de regio onderzoeken de mogelijkheden en financiering van een tweede oeververbinding. Deze regionale verbinding voor weg en openbaar vervoer kan de A16 en de Van Brienenoordbrug ontlasten.

Fiets
De fiets levert een belangrijke bijdrage aan een betere bereikbaarheid in met name de stad. Ook worden er door de regio op acht OV-stations investeringen gedaan in fietsparkeerplaatsen zoals in Almere, Amsterdam en Lelystad.

Later dit jaar wil de staatssecretaris Van Veldhoven afspraken maken over de fiets en de daarvoor in het regeerakkoord genoemde middelen van 100 miljoen. Dit doen we vanuit de tour de force, waarin ook provincies en gemeenten vertegenwoordigd zijn.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.