Advies herziening toelating bijzondere bromfietsen bekend

donderdag 11 april 2019 Marcel Slofstra 131x gelezen

SWOV heeft advies uitgebracht over het toelatingskader voor bijzondere bromfietsen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had hierom verzocht naar aanleiding van het ongeval met een Stint vorig jaar.

 

SWOV heeft haar advies over herziening van het toelatingskader voor bijzondere bromfietsen gepubliceerd. Nieuwe typen licht gemotoriseerde voertuigen, zoals elektrische steps of sta-driewielers, passen vaak niet binnen de Europese regelgeving die bepaalt of ze mogen worden toegelaten op de openbare weg. Om ruimte te maken voor dit soort innovaties, kan de minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) deze voertuigen aanwijzen als ‘bijzondere bromfiets’.

Naar aanleiding van het ongeval met een Stint op een spoorwegovergang in Oss vorig jaar heeft de minister van IenW zowel de RDW als SWOV verzocht advies uit te brengen over de toelating van bijzondere bromfietsen. De RDW kijkt naar de technische toelatingsaspecten, SWOV naar de veiligheid en toelating op de openbare weg.

Het advies van SWOV bestaat uit drie delen:

- Toetsing aan Duurzaam Veilig: het voertuig moet optimaal zijn afgestemd op de bestuurder én op het andere verkeer.
- Het voertuig moet getest worden in praktijkproeven, onder normale en bijzondere omstandigheden.
- Evaluatie; alle toelatingen zouden in eerste instantie tijdelijk moeten zijn, om na een vastgestelde periode de resultaten te kunnen evalueren.

 

Het complete rapport is hier beschikbaar.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 www.verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.