Amsterdam presenteert Actieplan Schone Lucht

vrijdag 3 mei 2019
timer 4 min

De gemeente Amsterdam heeft het Actieplan Schone Lucht gepresenteerd. Speerpunt van het plan is het uitstootvrij maken van de binnenstad. Vanaf 2030 wil de gemeente voertuigen met verbrandingsmotor verbieden in het centrum.

Een jaar korter

“We willen schonere lucht voor alle Amsterdammers. Vieze lucht is nu nog te vaak een sluipmoordenaar. Na roken, slecht eten en weinig bewegen is vieze lucht het vierde grootste gezondheidsrisico voor de Amsterdammer. Amsterdammers leven gemiddeld een jaar korter door vieze lucht. We gaan er alles aan doen om die situatie te verbeteren. Zo krijgen we letterlijk een gezondere en leefbaardere stad’’, zegt wethouder Sharon Dijksma (Verkeer, Vervoer, water- en luchtkwaliteit).

Verschonen van verkeer

De gemeente kiest ervoor om vooral de verkeersuitstoot aan te pakken, omdat ze daar het meest direct invloed op heeft. Daarbij wordt ingezet op het vervangen van diesel- en benzinevoertuigen door elektrische en waterstofvoertuigen. Om dat te bereiken kiest de gemeente voor aanpak die tot 2030 steeds meer soorten voertuigen op steeds meer plekken in de stad uitstootvrij maakt.

Harmonisatie

De maatregelen vloeien deels voort uit harmonisatie met Rijksbeleid en afspraken die gemeenten met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben gemaakt. Eerder gaf staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) gemeenten de mogelijkheid om vanaf volgend jaar een milieuzone in te voeren voor oude diesels.
(Lees ook dit artikel).

Vier mijlpalen
Het actieplan Schone Lucht kent vier belangrijke mijlpalen:

- 2020: Introductie milieuzone binnen ring A10 voor dieselpersonenauto’s, waar auto’s die op dat moment 15 jaar of ouder zijn niet meer in mogen. Daarnaast de geografische uitbreiding van bestaande milieuzones voor vracht- en bestelwagens.

- 2022: Uitstootvrij gebied voor ov-bussen en touringcars binnen de stadsroute s100 ten zuiden van Amsterdam CS en het spoor. De milieuzone vrachtverkeer wordt alleen toegankelijk voor wagens met de Euro6-norm of hoger.


- 2025: Uitstootvrije bebouwde kom voor brom- en snorfietsen. Uitstootvrij gebied binnen de ring A10 voor vracht- en bestelwagens, taxi, ov-bussen en touringcars. Uitstootvrij gebied voor alle passagiers en pleziervaart en GVB-veren.


- 2030: Uitstootvrije bebouwde kom voor alle vervoerssoorten, ook voor personenauto’s en motoren.

Subsidie en ontheffing
Aangezien verschillende maatregelen uit het Actieplan Schone Lucht tot kosten en ongemakken kunnen leiden voor bewoners en ondernemers, faciliteert de gemeente de transitie naar schoner vervoer. Bijvoorbeeld met subsidie- en ontheffingsregelingen, zoals een sloop- of vervangingsregeling.


Het laadnetwerk in de stad wordt verder uitgebreid door de gemeente: wie een elektrische auto koopt, kan een laadpaal aanvragen. Is de capaciteit ontoereikend, dan worden er laadpunten bijgezet. Ook het aantal snelladers wordt uitgebreid. Subsidies en privileges als parkeervergunningen worden ingezet om alle bewoners te stimuleren voor schoon vervoer te kiezen.

Inspraak

Het Actieplan Schone Lucht wordt eind mei in de gemeenteraad besproken. Van begin juni tot en met half juli kunnen bewoners, bedrijven en iedereen die zich betrokken voelt meepraten via een digitaal platform. Daarna volgt de officiële periode van inspraak. Na afloop van de inspraak worden de plannen definitief uitgewerkt en uiteindelijk vastgesteld door de raad.

Reacties

Tom Huyskens, woordvoerder van branchevereniging BOVAG: "Een leuk streven, maar niet realistisch. Zelfs in het geval dat in 2030 honderd procent van alle verkochte auto’s elektrisch is, blijven nog zo’n zeven miljoen auto’s op traditionele brandstof over. Wat ga je dan doen? Mensen dwingen om een nieuwe auto te kopen? Dat gaat onwijs veel belastinggeld kosten en is niet haalbaar.’’

Steven van Eijck, voorzitter van de RAI Vereniging: "Een bizar een plan waarmee Amsterdam zich volledig buiten de realiteit zet. Tienduizenden Amsterdamse gezinnen die geen geld hebben voor een nieuwe auto, staan in de kou. Amsterdam is een stad waar iedereen mee moeten kunnen doen, niet alleen de rijken."

Anne Knol, woordvoerder van Milieudefensie: "Winst voor de longen van alle Amsterdammers. Dit is gewoon een heel mooi plan: Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die echt besluit om een uitstootvrije stad te worden. Dat is hard nodig, want de lucht in de stad is ongezond en de uitstoot van fossiele voertuigen draagt bij aan klimaatverandering. 66% van de Amsterdammers wil alleen uitstootvrij verkeer in de binnenstad, dus er is veel draagvlak voor dit plan."

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.