BOVAG pleit voor sloopregeling oudere auto's

woensdag 13 november 2019
timer 1 min

De BOVAG pleit voor een sloopregeling voor oudere auto's. In het voorstel van de BOVAG zou er een sloop- en inruilregeling getroffen moeten worden voor personenauto's met een bouwjaar voor 2009.

BOVAG-directeur Peter Niesink hield afgelopen weekend een pleidooi voor een sloop- en inruilregeling voor oude dieselauto’s, vangwege het volgens hem marginale effect van een snelheidsverlaging op de stikstofuitstoot.

De BOVAG-directeur noemde de 600 miljoen euro aan extra inkomsten uit BPM die het kabinet tot halverwege 2020 verwacht. Dit geld kan worden gebruikt om een sloopregeling te financieren.

Het AD publiceerde berekeningen van de TU Delft waaruit blijkt dat auto’s van 15 jaar en ouder, ongeacht brandstofsoort, verantwoordelijk zijn voor 35 procent van de stikstofuitstoot en 50 procent van het fijnstof. Deze groep maakt 17 procent uit van het totale wagenpark.

De gemiddelde leeftijd van een Nederlandse auto is 11 jaar. De vorige sloopregeling stamt uit 2009; daarvan maakten zo’n 80.000 mensen gebruik. een derde van de deelnemers kocht een nieuwe auto, de rest een relatief nieuwe tweedehandswagen.

BOVAG pleit voor een stimulans personenauto’s ouder dan 2009 en bestelwagens ouder dan 2011 te vervangen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.